Evenimente


IPRE își extinde cooperarea cu Ministerul Justiției și Fundația Soros Moldova pentru susținerea consolidării integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a semnat, Miercuri, 29 iunie 2022, un Acord de Colaborare cu Ministerul Justiției și Fundația Soros Moldova cu privire la implementarea proiectului „Asigurarea unui sistem de justiție integru, eficient și independent în Republica Moldova”.


IPRE și CNA își consolidează eforturile, printr-un Memorandum, pentru investigarea mai eficientă a cazurilor de mare corupție

Un memorandum de înțelegere a fost încheiat, miercuri, 27 iunie 2022, între Institutul pentru Politici și Reforme Europene(IPRE) și Centrul Național Anticorupție.


Rolul centrelor de cercetare în consolidarea și promovarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România

În perioada 23 – 25 Iunie 2022, experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au efectuat o vizită de advocacy la București. Vizita a avut drept scop discutarea priorităților-cheie și recomandărilor pentru parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și România în contextul parcursului de aderare la UE. În același timp, vizita a oferit un bun prilej pentru examinarea unor potențiale inițiative de cooperare dintre centrele de cercetare și instituțiile publice pentru consolidarea rezilienței, securității și luptei împotriva amenințărilor hibride în vecinătatea europeană și regiunea Mării Negre.


IPRE își extinde parteneriatele cu centrele de cercetare internaționale

Joi, 23 iunie 2022, Iulian Groza și Bob Deen au semnat un Memorandum de Înțelegere dintre Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Institutul pentru Relații Internaționale Clingendael.


IPRE a stabilit un parteneriat de cooperare cu Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție în domeniul cooperării internaționale cu privire la creșterii eficienței luptei cu corupția la nivel înalt în Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a semnat astăzi, 23 iunie 2022, un Memorandum de Înțelegere cu Procuratura Generală a Republicii Moldova și Procuratura Anticorupție, cu privire la implementarea proiectului „Asigurarea unui sistem de justiție integru, eficient și independent în Republica Moldova”.



 

Studiu de politici publice: De ce trebuie să investim în siguranța rutieră?

Aflați mai multe despre concluziile principale ale studiului de politici publice „ De ce trebuie să investim în siguranța rutieră?”, care a fost prezentat în cadrul unui eveniment public, luni, 20 iunie 2022, de Tudor Arnăut, bursier al programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”, care este implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat și cu susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova.
 

Demersul european al societății civile în susținerea statului de țară candidată UE a Republicii Moldova

În perioada 13 – 16 Iunie 2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația Friedrich Ebert Moldova, în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Expert-Grup și Fundația Soros Moldova, au organizat o vizită de advocacy la Haga, Bruxelles și Berlin. Vizita de advocacy a avut drept scop promovarea demersului de acordare a statutului de țară candidat pentru Republica Moldova de către Uniunea Europeană.
 

Studiu de politici publice: Implementarea conceptului ,,Safe City” în mun. Chișinău

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat și cu susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova, a organizat, joi, 9 iunie curent, un eveniment de prezentarea a rezultatelor studiului de politici publice „Implementarea conceptului ,,Safe City” în mun. Chișinău”. Studiul a fost prezentat de Ion Gulei, bursier al programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”, fiind elaborat ca urmare a necesității de identificare și relevare a amenințărilor și a vulnerabilităților autorităților publice în domeniul menținerii, asigurării și restabilirii ordinii publice în mun. Chișinău.


#EUDebatesCafe: Prezentarea conceptului sistemului de vot prin internet „e-Votare”: Componente, Actori, Etape

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), cu sprijinul Fundației Hanns Seidel, a organizat joi, 9 iunie 2022, a cincea dezbatere publică din acest an în formatul #EUDebatesCafe, cu titlul „Prezentarea conceptului sistemului de vot prin internet „e-Votare”: Componente, Actori, Etape”.
 

IPRE a organizat atelierul de discuții „Parcursul Republicii Moldova către statutul de țară candidat UE: constrângeri și priorități-cheie”

Miercuri, 8 Iunie, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația Friedrich Ebert Moldova, în parteneriat cu Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP), au organizat atelierul de discuții „Parcursul Republicii Moldova către statutul de țară candidat UE: constrângeri și priorități-cheie”.  


Studiu de politici publice: Creșterea accesibilității serviciilor consulare pentru diasporă

Aflați care sunt unele din principalele recomandări ale studiului „Creșterea accesibilității serviciilor consulare pentru diasporă”, care a fost prezentat în cadrul unui eveniment public, vineri, 3 iunie 2022, de Roman Ciumac, bursier al programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”, care este implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat și cu susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova.

 

  Opinii
 

UE nu mai poate ezita – Moldova are nevoie de o perspectivă europeană clară. Op-Ed de Iulian Groza

Autor: Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE, Chișinău)

Moldova are astăzi o societate civilă mai vibrantă, iar scenă politică devine mai matură și pluralistă. Oferirea statutului de țară candidată UE va accelera viteza de acțiune a Guvernului pe dimensiunea luptei împotriva corupției, reformarea sistemului justiției și combaterea sărăciei. Sperăm că angajamentul nostru puternic și demonstrat față de prosperitatea și securitatea europeană va fi răsplătit cu o perspectivă clară privind aderarea la UE…”
 

Moldova are nevoie de statutul de țară candidată la UE și sprijin efectiv pentru perspectiva sa europeană. Op-Ed de Radu Magdin

Autor: Radu Magdin, analist român, fost consilier al Prim-miniștrilor României și Republicii Moldova

„Moldova are nevoie de un statut de țară candidată și de un sprijin efectiv pentru perspectiva sa de aderare la UE. Aceasta va fi atât o țintă clară, cât și un mesaj politic puternic pentru a mobiliza majoritatea cetățenilor care împărtășesc aceleași ambiții și care fac parte fie din societatea civilă, din comunitatea de afaceri, din spectrul politic, ori sunt cetățeni obișnuiți…”
 

Nu este momentul ezitărilor: Moldova merită statutul de țară candidată UE. Op-Ed de Iulian Groza si Stefan Meister

Autori: Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE, Chișinău) și Dr. Stefan Meister este Directorul programului, ordine internațională și democrație la Consiliul German de Relații Externe (DGAP, Berlin)

„Statutul de țară candidată cu o puternică perspectivă europeană va servi ca un impuls puternic pentru întreaga societate moldovenească pe fondul unor crize regionale severe. UE se află din nou la răscruce de drumuri. În trecut, UE a găsit puterea și consensul pentru a face ceea ce este necesar. Nu o dată deciziile de a lărgi Uniunea au venit ca răspuns la marile răsturnări de situație. Extinderile au făcut ca Europa să fie mai sigură și mai prosperă. Va putea oare UE să se ridice la momentul istoric acum, în cea mai mare criză a Europei de la al Doilea Război Mondial?…”

  Studii
 

Studiu de politici publice: De ce trebuie să investim în siguranța rutieră?


Autor: Tudor Arnăut, Bursier al Programului #PoliticiPublicePentruDezvoltare

Siguranța rutieră a devenit o provocare în toată lumea, în fiecare an decedează 1,3 milioane de oameni în urma accidentelor rutiere, iar 20-50 de milioane suportă diferite traumatisme. Mai mult de jumătate din totalul deceselor provocate de accidentele rutiere sunt participanți vulnerabili la tra fic: pietoni, bicicliști și motocicliști. În urma cazurilor tragice, au de pierdut toți: prejudiciu adus oame- nilor, structurilor sociale, dar și bugetului public. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în urma accidentelor rutiere, țările pierd 3-5% din PIB-ul anual1. Republica Moldova pierde anual aproximativ 400 milioane USD ca urmare a accidentelor rutiere.

Studiu de politici publice: Implementarea conceptului ,,Safe City” în mun. Chișinău

Autor: Ion Gulei, bursierul programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”

Studiul de politici publice „Implementarea conceptului safe city în mun. Chișinău” a fost elaborat ca urmare a necesității de identificare și relevare a amenințărilor și a vulnerabilităților autorităților publice în domeniul menținerii, asigurării și restabilirii ordinii publice în mun. Chișinău. Pe parcursul studiului a fost efectuată evaluarea situației curente privind nivelul de siguranță în spațiile publice din mun. Chișinău și privind gradul de iluminare stradală. Urmare a constatării unor deficiențe în domeniul asigurării ordinii în spațiile publice, au fost înaintate un set de recomandări pentru creșterea nivelului de siguranță în spațiile publice și planuri de acțiuni pentru fiecare recomandare.

Studiu de politici publice: Creșterea accesibilității serviciilor consulare pentru diasporă

Autor: Roman Ciumac, bursier al programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”

Procesul de emigrare a cetățenilor Republicii Moldo-va este unul ascendent. Astfel, fiecare al treilea cetățean moldovean se află peste hotarele țării. Migranții joacă un rol important în viața socioeconomică și politică a Republicii Moldova. Pe cât de importanți sunt, pe atât de marginalizați rămân a fi în privința accesului la servicii publice, prestate prin intermediul reprezentanțelor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare. Accesibilitatea redusă a serviciilor publice este determinată de acoperirea geografică insuficientă cu reprezentanțe diplomatice și de numărul mic de funcționari consulari, de necesitatea programării și a prezenței fizice la ghișeu, de prezentarea unui număr excesiv de documente pentru obținerea unui serviciu consular. Aceste cauze au efecte negative asupra cetățenilor prin imposibilitatea obținerii serviciului consular sau prestarea serviciilor respective cu întârziere, perturbarea activității profesionale din cauza absenței lor de la locul de muncă sau studii și suportarea cheltuielilor financiare adiționale.

  Podcast

 

Podcast 52 „Noi și Europa”. Summit-ul NATO de la Madrid și noile priorități pentru consolidarea securității transatlantice

Summit-ul de la Madrid din 29 – 30 Iunie vine să crească efectivele Forței de Reacție Rapidă de la 40 000 la 300 000 de militari și să articuleze sprijinul NATO pentru Ucraina, dar și Georgia și Republica Moldova. Totodată, summit-ul va include pe agenda de discuții oportunitatea acceptării Suediei și Finlandei în cadrul Alianței prin medierea veto-ului Turciei asupra extinderii NATO spre nordul Europei.

Discutăm într-un nou podcast „Noi și Europa” despre prioritățile curente pentru consolidarea securității transatlantice și răspunsul Alianței la provocările externe curente. Invitata noastră este Ionela Maria Ciolan, cercetător în politica externă și de securitate a UE și NATO.

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list