Evenimente


Vizită de advocacy #JustițiePentruMoldova la Bruxelles: Reforma justiției în contextul negocierilor de aderare la UE

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Promo-LEX și Centrul pentru Cooperare Juridică Internațională (CILC Moldova), a organizat o vizită de advocacy la mai multe instituții ale Uniunii Europene (UE) în cadrul proiectului #JustițiePentruMoldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova.

#JustițiePentruMoldova: Dialog de politici privind proiectul de lege cu privire la perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale și utilizarea acestor bunuri în scopuri sociale sau în interes public

Grupul de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat vineri, 29 noiembrie, un dialog de politici privind două proiecte de lege: perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale și utilizarea acestor bunuri în scopuri sociale sau în interes public. 

Ediția a X-a a Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova: „Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la UE”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES), în cooperare cu Asociația pentru Politică Externă (APE) și Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Biroul pentru Integrare Europeană a Guvernului Republicii Moldova, a organizat, marți, 26 noiembrie 2024, cea de-a zecea ediție a Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova ,,Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la UE”.

Vă propunem în continuare câteva teze din intervențiile vorbitorilor celor 3 panele.


IPRE a finalizat ciclul de instruiri al funcționarilor publici în domeniul elaborării și evaluării politicilor publice

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu GIZ Moldova, a finalizat un ciclu de instruiri în susținerea și sub coordonarea Cancelariei de Stat. Programul a fost dedicat consolidării capacităților funcționarilor publici din cadrul Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice din Republica Moldova, în domeniul de elaborare și evaluare a politicilor publice, contribuind astfel la îmbunătățirea calității actului de guvernare și a performanțelor instituționale.

La Chișinău s-a desfășurat cea de a 10-a ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES), în cooperare cu Asociația pentru Politică Externă (APE) și Fundația Soros Moldova, și în parteneriat cu Biroul pentru Integrare Europeană al Guvernului Republicii Moldova, au organizat, marți, 26 noiembrie 2024, cea de-a zecea ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova, intitulată ,,Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la UE”.


Prima ediție a Moldova Security Forum a reunit peste 500 de participanți din 28 de țări

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova (KAS) și Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova au organizat, în perioada 19-20 noiembrie 2024, prima ediție a Moldova Security Forum (#MSF).

 

Lansarea Centrului European al Consumatorului din Republica Moldova – un pas important în consolidarea cadrului de protecție a consumatorilor și a încrederii în mecanismele pieței unice europene

Pe 6 noiembrie 2024, a avut loc evenimentul de lansarea a Centrului European al Consumatorului din Republica Moldova (ECCM). Acest moment marchează o etapă importantă în consolidarea încrederii consumatorilor în mecanismele pieței și în piața unică europeană. În cadrul mesei rotunde de lansare a ECCM au fost dezbătute rolul centrului, planurile acestuia pe termen scurt, mediu, și lung, precum și așteptările autorităților față de Centrul European al Consumatorului din Republica Moldova.

  Notă analitică


Notă analitică IPRE: Creșterea natalității în Republica Moldova – între măsuri și o paradigmă nouă

Una din cele mai acute provocări cu care se confruntă în prezent  Republica Moldova, precum și alte state Europene, este schimbarea structurii demografice manifestată prin scăderea ratei natalității, îmbătrânirea populației, migrația activă a populației, fertilitate scăzută și speranța de viață redusă. O politică  clar definită pentru creștere a natalității ar asigura sinergia unui consens național contribuind la consolidarea unei societăți reziliente și prospere, capabile să facă față provocărilor economice și demografice ale viitorului.

  Rapoarte


Analiza cadrului de protecție a consumatorului

  Opinii


#JustițiePentruMoldova: Opinie privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin fapte ilicite comise în procesele penale și contravenționale precum și la proiectul de lege privind cadrul conex

Grupul de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)  a elaborat o Opinie, care este formulată în calitate de răspuns la solicitările Ministerului Justiției nr. 03/9031 și nr. 03/9032 din 11 octombrie 2024, adresate inclusiv IPRE.

Notă de poziție #JustițiePentruMoldova: Amicus Curiae cu privire la cauzele nr. 233/23 și nr. 77/24, aflate pe rolul Consiliului de egalitate

Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ), din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a elaborat o Notă de Poziție, care se expune cu privire la cauzele nr. 233/23 și nr. 77/24, aflate pe rolul Consiliului de egalitate cu privire la corespunderea prevederilor art. 10 alin. (2) lit. g) al Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nr. 418/2023 cu standardele privind nediscriminarea, cu referire la mărimea valorii de referință diferențiată pentru grupul profesional (procurori și judecători) care au promovat evaluarea conform prevederilor Legii nr. 26/2022, prin comparație cu cei care încă nu au fost supuși evaluării externe și cu cei pentru care legea nu prevede obligativitatea evaluării externe.
 

#JustițiePentruMoldova: Opinie la proiectul de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public

Grupul de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a recepționat scrisoarea Ministerului Justiției nr. 03/9029 din 11.10.2024 prin care a fost transmis spre avizare proiectul de Lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau de interes public cu numărul unic 897/MJ/2024. Emiterea actului legislativ are ca motiv transpunerea art. 18 alin. (5) și art. 19 din Directiva (UE) 2024/1260 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 aprilie 2024 privind recuperarea și confiscarea activelor, CELEX: 32024L1260, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din 2 mai 2024.

  Video

 

VIDEO „Neutralitatea este o capcană pentru Moldova”. Cum se poate apăra Moldova de drone și atacuri hibride? Interviu Newsmaker  

«Neutralitatea este o capcană pentru Moldova» /// Nesmaker.md
  Podcast


Paralela 47 - Ediția din 29 noiembrie 2024

 

Paralela 47 - Ediția din 22 noiembrie 2024

 

Paralela 47 - Ediția din 8 noiembrie 2024

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2023* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list