Ediția a X-a a Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova: „Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la UE”

29 November 2024

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES), în cooperare cu Asociația pentru Politică Externă (APE) și Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Biroul pentru Integrare Europeană a Guvernului Republicii Moldova, a organizat, marți, 26 noiembrie 2024, cea de-a zecea ediție a Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova ,,Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la UE”.

Primul panel, care l-a avut ca moderator pe Mădălin Necșuțu, Jurnalist, TVR Moldova, a fost dedicat dinamicii curente privind procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Vă propunem în continuare câteva teze din intervențiile vorbitorilor.

Cristina Gherasimov, Viceprim-ministru pentru integrare europeană a Republicii Moldova: „Este datoria noastră să valorificăm fereastra de oportunitate pe care o avem acum în relația cu UE și să depunem tot efortul pentru a adera la această comunitate. În acest proces, experții in societatea civilă sunt de un real folos, pentru că vin cu expertiză și contribuții esențiale la proces. Am finalizat clusterul 1 care ține de valori fundamentale, iar concluzia Comisiei Europene este că suntem mai bine pregătiți decât se așteptau. Acum așteptăm primul raport de screening care va transmis la începutul anului viitor și sperăm că în prima jumătate a anului viitor statele membre vor accepta să ne deschidă negocierile pe clusterul 1.”

Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Știrea bună este că Republica Moldova nu are prea multe capitole restante în cel de al doilea raport de țară publicat recent – majoritatea capitolelor au înregistrat progrese. La această etapă nu avem urgențe, avem nevoie de stabilitate și efort constant pe domenii concrete pe parcursul anilor următori. Cel mai important lucru pe care l-a făcut deja Republica Moldova este că a realizat progrese pe majoritatea capitolelor de negociere. Realitatea este că în ultimii 3 ani Republica Moldova a făcut progrese remarcabile, chiar dacă rămân multe de făcut”.

Siegfried Mureșan, Membru al Parlamentului European: „Rezultatul referendumului de aderare la UE și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova constituie un impuls pentru negocierile de aderare. Știm despre încercările Federației Ruse de a duce referendumul la eșec și am apreciat mult la Bruxelles reziliența cetățenilor moldoveni, iar acest lucru va duce la și mai mult sprijin pentru Chișinău”.

Ion Sturza, Președinte al Consiliului de Administrație, Asociația pentru Politică Externă (APE): „Istoric. Republica Moldova nu a performat în trecut în a moderniza țara, motiv pentru care este evident că decizia UE de a deschide negocierile cu Republica Moldova este una politică. Iată de ce este nevoie de un efort imens pentru a aduce țara, economic și social, la nivelul țărilor UE. Avem un mare avantaj în calea noastră către UE pe care nu trebuie să ne sfiim să îl utilizăm – România–, care a parcurs deja acest drum și ne poate împărtăși experiența sa, inclusiv eșecurile pe care le-am putea astfel evita”.

Iulian Groza, Director Executiv, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE): „Fundamentul avansării către UE și al stabilității economice este felul în care funcționează justiția – cât de independentă este, cât de capabilă este să creeze un cadru previzibil pentru investitori și să impulsioneze lupte cu corupția. Trăim într-o perioadă de turbulențe geopolitice, dar Republica Moldova nu a fost singură, iar partenerii noștri europeni au văzut la Chișinău instituții puternice și deschise care să facă față provocărilor”.

Al doilea panel, care l-a avut ca moderatoare pe Mariana Rață, Jurnalistă, TV8, s-a axat pe discuții privind asigurarea unui proces decizional transparent și incluziv pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova.  Vă propunem  în continuare câteva teze din intervențiile vorbitorilor.

Ana Calinici, Secretar de stat, Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova: „Societatea civilă este implicată în procesul de aderare la UE și facem echipă bună împreună. Experții din societatea civilă sunt implicați în grupurile de lucru și participă la monitorizarea procesului de screening. Trebuie să facem echipă cu toate forțele din societate și să-i implicăm în procesul decizional. Este important să educam societatea pentru ca oamenii să vadă că opinia fiecărui om contează. E nevoie de discuții largi și discuții din poartă în poartă, de la om la om, pentru consultări publice și pentru explicarea efortului autorităților”.

Denis Cenușă, Analist politic, expert asociat la Centrul de Studii pentru Europa de Est (Lituania) și Expert-Grup (Moldova): „Republica Moldova încă este la o intersecție de drumuri, unde vrea să înțeleagă dacă integrarea europeană este un proiect elitist sau este unul care îi include pe toți cetățenii. Unul din pilonii acestei dileme este faptul că lipsește înțelegerea că actor al procesului de integrare europeană poate fi fiecare curte sau gospodărie. Iar în gospodăriile din Moldova există două probleme – polarizarea inclusiv la nivelul familiilor și pauperizarea. Sărăcia duce la divizare. 31% din societate trăiește în sărăcie absolută – cât de convinși vor fi acești oameni de beneficiile integrării europene?”

Nicolae Panfil, Director de program, Asociația Promo-LEX: „Ca societate civilă avem mult de lucru pentru a monitoriza și a ne implica mai larg în procesul decizional, dar mai ales în a face presiuni pentru a convinge autorităților să fie mai transparente și să țină cont de recomandările noastre, deoarece doar pentru 30% din actele consultate s-a ținut cont de sugestiile noastre”.

Cristina Ciubotaru, Expertă justiție și anticorupție, Asociația Juriștilor Administrativi: „Reforma justiției este cea mai importantă reformă asumată de actuala guvernare și unde în ultima perioadă se recunoaște tot mai des ca există probleme. Problemele se prezintă din perspectiva că sistemul se opune. Dar mai există și o altă explicație – insuficiența consultărilor și a transparenței în procesele decizionale în reformarea justiției și anticorupție”.

Dumitru Fornea, Copreședinte al Platformei societății civile Republica Moldova-UE, Comitetul Economic și Social European (CESE): „Divizarea și încrâncenarea pe care le vedem tot mai acute în ultima perioadă sunt generate de ingineriile sociale noi, iar AI ne va crea noi probleme. Și va depinde foarte mult de capacitatea oamenilor de a face față acestor presiuni, capacitate care este generată și de dialogul din societate. Este contextul care impune și mai insistent nevoia unui organism consultativ pentru dialog, un Consiliu Economic și Social în Moldova, pentru a moderniza modul în care se fac consultările”.

Al treilea panel, moderat de Robert Lupițu, redactor-șef, platforma caleaeuropeana.ro, a fost dedicat subiectelor ce țin de condițiile prealabile esențiale pentru integrarea accelerată a Republicii Moldova în UE. Vă propunem în continuare câteva teze din intervențiile vorbitorilor.

Cristina Ceban, Secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova (MDED): „Pentru accelerarea integrării europene a Republicii Moldova, trebuie să se pună accent pe domeniul economic pe competitivitate, inovare și digitalizare, dar și să se opereze cu transparență în relația cu mediul de afaceri. Un sistem de guvernanță transparent este vital pentru transformarea economiei – consolidarea statului de drept, reforma administrației publice, reforma justiției, dar și promovarea tranziției ecologice, prin utilizarea energiei regenerabile, protecția mediului și producția cu impact redus de mediu”.

Daniela Morari, Ambasadoare, Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE: „În procesul de negociere cu UE este foarte important să ne facem tema pentru acasă și este importantă implicarea societății civile. Pentru noi una dintre priorități a fost aderarea la programele europene – 8 programe anul trecut și 6 programe anul acesta. Aceste programe oferă ireversibilitate și dau posibilitatea experților moldoveni de a fi în legătură cu experții europeni”.

Marc Jorna, Președintele reuniunilor de screening cu Republica Moldova, DG NEAR, Comisia Europeană: „Moldova poate beneficia de experiența Balcanilor de Vest pentru a putea accelera aderarea la UE, prin a participa la diverse programe europene încă înainte de a deveni parte a blocului comunitar. UE are mecanisme și programe care oferă beneficii concrete oamenilor până ca țara să se integreze în blocul comunitar, cum ar fi asistența financiară pentru dezvoltarea economiei sau programul SEPA, care permite ca un transfer bancar către Moldova să nu mai coste sute de euro, dar să fie făcut la comisioanele pe care le-am plăti dacă am trimite bani de la Munchen la Berlin”.

Vincent Piket, Consilier principal al UE pentru Guvernul Republicii Moldova: „Integrarea europeană este o cale pe care Chișinăul și Bruxellesul trebuie să muncească umăr la umăr pentru a merge în aceeași direcție și a obține rezultate. În această perioadă, trebuie să generăm beneficii concrete pentru oameni – de la schimburi de experți între societatea civilă și mediul de afaceri, cercetători, universități, la lucruri concrete pentru oamenii de rând, cum ar fi transferurile bancare ieftine și eliminarea roamingului, pentru ca oamenii din Republica Moldova să se simtă peste tot ca acasă”.

Drita Abdiu-Halili, Consilieră a Viceprim-ministrului pentru Integrare Europeană: „Șansa pe care o are Republica Moldova acum nu este doar o fereastră de oportunități, ci este o cale concretă de aderare, și vă rog frumos să nu o ratați. Sunt impresionată de angajamentul pe care îl văd în administrația Republicii Moldova. Echipa de negociatori face imposibilul uneori pentru a se prezenta în lumina cea mai bună la Bruxelles”.

Pentru mai multe detalii, puteți urmări înregistrarea video integrală a evenimentului aici.

Forumul de Integrare Europeană este organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES), în cooperare și în parteneriat cu Biroul pentru Integrare Europeană din cadrul Guvernului Republicii Moldova, Asociația pentru Politica Externă (APE) și Fundația Soros Moldova (FSM).

Politica Cookie, Confidențialitate

Acest site foloseste cookie-uri. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai mult

Accept