Vizită de advocacy #JustițiePentruMoldova la Bruxelles: Reforma justiției în contextul negocierilor de aderare la UE
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Promo-LEX și Centrul pentru Cooperare Juridică Internațională (CILC Moldova), a organizat o vizită de advocacy la mai multe instituții ale Uniunii Europene (UE) în cadrul proiectului #JustițiePentruMoldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova.
Scopul vizitei la Bruxelles a fost de a prezenta instituțiilor UE viziunea și evaluările experților societății civile privind progresul reformei justiției și combaterea corupției în Republica Moldova, în contextul negocierilor de aderare la UE.
Pe parcursul vizitei, membrii Grupului de Experți în domeniul justiției, împreună cu reprezentanți ai altor organizații ale societății civile specializate, au participat la întâlniri de lucru cu oficiali din cadrul Directoratelor Generale ale Comisiei Europene (DG NEAR, DG JUST, DG HOME), Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) și Secretariatul Parlamentului European.
Delegația de experți din Republica Moldova a discutat cu oficialii UE despre evoluțiile recente, provocările și prioritățile în domeniul justiției și anticorupției, având ca punct de referință Raportul de extindere al Comisiei Europene din 30 octombrie 2024. Printre subiectele abordate s-au numărat:
- eficientizarea reformei sectorului de justiție și lupta împotriva corupției;
- reforma procuraturii;
- rezultatele intermediare ale proceselor de pre-vetting și vetting;
- activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor;
- reforma Curții Supreme de Justiție;
- crearea unui sistem de judecători anticorupție specializați;
- implementarea noii hărți judecătorești;
- avansarea reformei structurii procuraturilor.
Cu această ocazie, experții moldoveni au prezentat principalele concluzii din primul Raport Alternativ #JustițiePentruMoldova privind implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și Raportului alternativ privind valorile fundamentale, ambele publicate de centrele de cercetare (IPRE, Expert-Grup) de la Chișinău în iulie 2024.
Totodată, în colaborare cu Misiunea Republicii Moldova pe lângă UE, a fost organizată o sesiune de informare cu participarea consilierilor diplomatici din cadrul Reprezentanțelor Permanente ale statelor membre ale UE responsabili de relația cu Republica Moldova. Discuțiile au vizat procesul de screening bilateral și următorii pași în negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, preconizate pentru 2025.
Vizita a fost organizată în cadrul proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova – #JustițiePentruMoldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova. Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a IPRE și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Uniunii Europene.