Notă de poziție #JustițiePentruMoldova: Amicus Curiae cu privire la cauzele nr. 233/23 și nr. 77/24, aflate pe rolul Consiliului de egalitate
Autori: Pavel Cazacu și Angela Popil, membri ai Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ)
Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ), din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a elaborat o Notă de Poziție, care se expune cu privire la cauzele nr. 233/23 și nr. 77/24, aflate pe rolul Consiliului de egalitate cu privire la corespunderea prevederilor art. 10 alin. (2) lit. g) al Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nr. 418/2023 cu standardele privind nediscriminarea, cu referire la mărimea valorii de referință diferențiată pentru grupul profesional (procurori și judecători) care au promovat evaluarea conform prevederilor Legii nr. 26/2022, prin comparație cu cei care încă nu au fost supuși evaluării externe și cu cei pentru care legea nu prevede obligativitatea evaluării externe.
Concluziile Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) sunt:
- Evaluarea externă efectuată în vederea asigurării integrității judecătorilor și procurorilor și a sporirii încrederii societății în justiție ar putea fi calificată ca scop legitim.
- Diferența salarială între grupul profesional (procurori și judecători) care au promovat evaluarea și cei care încă nu au fost supuși evaluării, în contextul marjei largi a autorităților, nu ridică întrebări esențiale cu privire la lipsa caracterului justificat și rezonabil;
- Diferența salarială între grupul profesional (procurori și judecători) care au promovat evaluarea și cei pentru care legea nu prevede obligativitatea evaluării externe ar putea ridica în principiu întrebări cu privire la lipsa unui echilibru just între măsurile aplicate și scopul legitim.
Mai multe detalii privind recomandările GEJ, sunt disponibile aici.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova –#JustițiePentruMoldova”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.