Evenimente


IPRE a elaborat o politică publică privind gestionarea deșeurilor în satul Ustia

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Fundația Hanns Seidel și Primăria satului Ustia, a organizat vineri, 28 octombrie curent, o audiere publică la care a prezentat politica publică privind gestionarea deșeurilor din Ustia.

MOLDOVA DIGITALĂ cu Moldova Innovation Technology Park: Revoluția digitală urmează să fie făcută, iar noi vrem să transformăm Moldova din țară agrară în țară IT

Invitații discuției au fost Natalia Donțu, Administrator Moldova Innovation Technology Park (MITP) și 2 rezidenți MITP: Roman Știrbu (Simpals) și pe Vitalie Aremescu (EBS Integrator), care alături de moderatorul Victor Guzun, expert politici de digitalizare, IPRE, au discutat despre MITP și a rezidenților săi în ecosistemul și efortul de transformare digitală a Republicii Moldova, gradul de cooperare a rezidenților MITP cu instituțiile statului, ce soluții digitale locale au dezvoltat rezidenții MITP și care sunt planurile de viitor, precum și despre cele mai mari provocări (financiare, legale, factor uman etc) în Republica Moldova pentru o transformare digitală incluzivă.


IPRE și Parlamentul vor întări cooperarea în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

Marți, 25 octombrie 2022, Iulian Groza, Director Executiv, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Mihai Popșoi, Vicepreședinte, Parlamentul Republicii Moldova au încheiat un Memorandum de Înțelegere cu privire la promovarea diplomației parlamentare și a procesului de integrare europeană.


Eveniment public #BeTheChange: „Provocări în domeniul securității cibernetice în contextul transformării digitale”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu, a organizat marți, 25 octombrie 2022, al cincilea eveniment din acest an din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat provocărilor în domeniul securității cibernetice în contextul transformării digitale a Republicii Moldova.


MOLDOVA DIGITALĂ cu Vitalie Eșanu și Vadim Jeleazcov, antreprenori IT: Fără o cooperarea dintre companiile din domeniu, stat și ONG-uri specializate, nu va fi posibil de transformat digital societatea

Invitații discuției a fost Vitalie Eșanu și Vadim Jeleazcov, antreprenori IT, dezvoltatorii soluțiilor digitale în perioade de crize, care alături de moderatorul Victor Guzun, expert politici de digitalizare, IPRE, au discutat despre gradul de implicare și cooperare dintre dezvoltatorii IT din Republica Moldova și instituțiile statului în dezvoltarea soluțiilor digitale, cum s-au dezvoltat soluțiile elaborate. (uahelp.md, dopomoha.md, studii.md, compensatii.gov.md, lemne.md etc.) și care sunt punctele forte și slabe ale acestora, precum și ce proiecte sunt în derulare, care sunt cele mai necesare soluții digitale care trebuie implementate în Moldova.


Eveniment public #BeTheChange: Percepția cetățenilor privind aderarea Republicii Moldova la UE: factori și impact

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu, a organizat joi, 20 octombrie 2022, al patrulea eveniment din acest an din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat subiectului percepției cetățenilor privind aderarea Republicii Moldova la UE.


MOLDOVA DIGITALĂ cu Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei: În Republica Moldova a existat un feudalism în domeniul digitalizării, care treptat va fi eliminat

Invitatul discuției a fost Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei, care alături de moderatorul Victor Guzun, expert politici de digitalizare, IPRE, a discutat despre cele mai importante soluții digitale funcționale în domeniul de competență al Ministerului Economiei și care este gradul de digitalizare în domeniul economic, care sunt cele mai importante provocări pentru o transformare digitală avansată a domeniului de competență a Ministerului Economiei, inclusiv pe dimensiunea instituțională a Ministerului, precum și despre care sunt cele mai importante inițiative și soluții digitale în dezvoltare în economie.


IPRE sprijină consolidarea cooperării dintre Republica Moldova și România în domeniul combaterii corupției mari

În perioada 10-11 octombrie 2022, colegii noștri, Iulian Groza și Ecaterina Popșoi au participat în cadrul unei vizite la București a dnei Veronica Dragalin, Șefa Procuraturii Anticorupție și dlui Iulian Rusu, Director al Centrului Național Anticorupție. Scopul principal al vizitei a fost încurajarea unui cadru de cooperare operațională și strategică în domeniul combaterii corupției mari dintre autoritățile anticorupție din Republica Moldova și România.


Lecții și bune practici din țările Balcanilor de Vest pentru procesul de aderare la UE al Republicii Moldova

În perioada 28 Septembrie – 7 Octombrie 2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul Noua Europă (NEC) de la Kyiv, cu sprijinul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF), au organizat o vizită de studiu în Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord. Vizita de studiu a avut drept scop analiza experienței celor trei state în procesul de aderare la UE și consolidarea cooperării dintre instituțiile publice și centrele de cercetare din Republica Moldova, pe de o parte, și cele din Zagreb, Podgorica și Skopje, pe de altă parte.

MOLDOVA DIGITALĂ cu Serghei Diaconu, Secretar General al MAI: Până în 2030 MAI va dezvolta o aplicație specializată, care va conține toate informațiile și serviciile conexe pe domeniul de competență a Ministerului

Invitatul discuției a fost Serghei Diaconu, Secretar General al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care alături de moderatorul Victor Guzun, expert politici de digitalizare, IPRE, a discutat despre politicile de digitalizare și cel mai importante soluții digitale funcționale în aria de responsabilitate a MAI, care sunt limitările și provocările cu care se confruntă MAI pentru o transformare digitală avansată pe aria de responsabilitate a Ministerului, atât din perspectiva instituțională cât și cea a cetățenilor, dar și cele mai importante inițiative sau soluții digitale în dezvoltare pe aria de responsabilitate a MAI, inclusiv instituțiile subordonate.

  Note analitice
 

Notă Analitică IPRE: MobiSign – va crește accesibilitatea serviciilor digitale și va reduce costurile pentru perfectarea și reînnoirea certificatelor de semnătură electronică avansată

Autor: Victor Guzun, expert asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

Republica Moldova a plasat transformarea digitală printre prioritățile naționale de dezvoltare. Pentru implementarea agendei de transforme digitală, au fost întreprinse o serie de acțiuni: introducerea în programul de guvernare a unui capitol în acest sens, numirea unui Viceprim-ministru pentru digitalizare care are misiunea de coordonare a acestui efort, dar și dezvoltarea unei Strategii Naționale de Transformare Digitală pentru perioada 2023-2030. Strategia va afecta toate ramurile economiei și vieții publice, având drept scop final dezvoltarea unei societăți digitale incluzive, de care va beneficia fiecare cetățean. 

  Podcast
 

Podcast 58 „Noi și Europa”. La ce etapă se află Republica Moldova în procesul de implementare al votului prin internet?

La ce etapă se află Republica Moldova pe calea introducerii votului prin internet? Care sunt coordonatele-cheie pentru pilotarea și testarea votului prin internet și ce trebuie să înțeleagă publicul larg atunci când vorbim despre timpul necesar pentru ca votul prin internet să devină o realitate în Republica Moldova? Am discutat despre toate aceste aspecte într-un nou podcast „Noi și Europa”, alături de Victor Guzun, expert în domeniul politicilor de digitalizare în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Podcast 57 „Noi și Europa”. Experiența țărilor europene pe dimensiunea combaterii dezinformării: ce instrumente există la îndemâna autorităților publice și societății civile?

Discutăm la podcastul „Noi și Europa” despre metodele și instrumentele aflate la îndemâna statutului și societății civile pentru a acționa pe dimensiunea luptei împotriva dezinformării, dar și lecțiile ce pot fi preluate din experiența țărilor europene la acest capitol. Alături de noi îl avem pe Rufin Zamfir, expert al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București.

 

 Video


(VIDEO) Opinia Experților GEJ privind proiectul de lege cu privire la reforma Curții Supremă de Justiție

În acest context, Grupul de Experți în Domeniul Justiție (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a analizat proiectul de lege și a elaborat un video informativ în care vine cu un șir de constatări și recomandări pe marginea acestuia.

(VIDEO) Opinia Experților GEJ privind proiectul de lege cu privire la reforma Curții Supremă de Justiție  
  IPRE Blog


Blog #BetheChange: Digitalizarea proceselor de judecată în Republica Moldova între relizări și provocări

Autor: Andrei Nasu, stagiar în cadrul programului #BetheChange

Lumea modernă este într-o permanentă schimbare și dezvoltare, iar digitalizarea este deja un element indispensabil al viitorului uman. În procesul de înfăptuire a justiției, tehnologiile informaționale sunt instrumente extrem de utile care simplifică, accelerează și eficientizează semnificativ procesele de judecată, astfel, utilizarea pe scară largă a acestora trebuie să devină o prioritate esențială pentru autoritățile administrative centrale responsabile de domeniul justiției.
 

Blog #BetheChange: Provocări în domeniul securității cibernetice în contextul transformării digitale

Autor: Tatiana Colun, stagiară în cadrul programului #BetheChange

Procesul de implementare a tehnologiilor informaționale în domeniile economic, social și de altă natură, a determinat și evoluția criminalității informatice. Provocările care sunt generate de dezvoltarea tehnologiilor informaționale aduc cu sine vulnerabilități și amenințări greu de gestionat, mai cu seamă pentru că tehnologiile informaționale sunt interconectate la nivel global, crescând astfel oportunitatea crimei cibernetice.

 

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list