Evenimente


MOLDOVA DIGITALĂ cu Olga Tumuruc, Directoarea Agenției de Guvernare Electronică: Trebuie să continuăm să investim în digitalizare, deoarece aceasta va naște alte investiții

#IPRE în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova și Privesc.eu, a organizat, vineri, 23 decembrie 2022, a 17-a și ultima serie de discuții publice MOLDOVA DIGITALĂ.

#EUDebatesCafe: Proiectele de legi privind activitatea SIS: între necesități, riscuri și impact

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat și cu sprijinul Fundației Hanns Seidel, a organizat marți, 20 decembrie 2022, a opta și ultima dezbatere publică din acest an în formatul #EUDebatesCafe, cu titlul „Proiectele de legi privind activitatea SIS: între necesități, riscuri și impact”.


ANUNȚ: „Școala de Administrare Publică” pentru grupurile etnice minoritare

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) anunță concurs pentru selectarea a 25 de  tineri din Republica Moldova pentru participare la „Școala de Administrare Publică”, care va avea loc la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 20-26 februarie 2023.


MOLDOVA DIGITALĂ cu Andrei Juc și Geo Lupașcu: Există un potențial enorm pentru comerțul online local și transfrontalier în Republica Moldova

#IPRE în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova și Privesc.eu, a organizat, vineri, 16 decembrie 2022, a 16-a serie de discuții publice MOLDOVA DIGITALĂ.

 

MOLDOVA DIGITALĂ cu Veronica Sirețeanu și Sergiu Stoianov: Utilizați plățile online cât mai mult posibil, ele sunt sigure, rapide și foarte eficiente

#IPRE în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova și Privesc.eu, a organizat, vineri, 9 decembrie 2022, a 15-a serie de discuții publice MOLDOVA DIGITALĂ.

MOLDOVA DIGITALĂ cu Alexandru Berlinschii, Secretar, Comisia Electorală Centrală: În septembrie-octombrie 2023 ne propunem testarea soluției de vot online

#IPRE în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova și Privesc.eu, a organizat, vineri, 2 decembrie 2022, a 14-a serie de discuții publice MOLDOVA DIGITALĂ.

 Opinii

 

Decizia privind suspendarea licenței de emisie trebuie analizată și din perspectiva securității naționale. Op-Ed de Mihai Mogîldea

Mihai Mogîldea este director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

„În condițiile în care autoritățile Republicii Moldova au recunoscut deschis că Federația Rusă încearcă să destabilizeze Republica Moldova, introducerea unor măsuri pentru contracararea instrumentelor utilizate de Federația Rusă în acest scop este pe deplin necesară și argumentată. Rolul Comisiei pentru Situații Excepționale în acest context este de a răspunde semnalelor transmise de către instituțiile naționale de resort, precum Consiliul Audiovizualului și Serviciul de Informații și Securitate, pentru a acționa eficient și a limita impactul acestora asupra securității Republicii Moldova…”

MobiSign – cheia pentru digitalizarea Republicii Moldova! Comentariu de Victor Guzun

Autor: Victor Guzun, expert în domeniul digitalizării în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

„Republica Moldova este în așteptarea auditării finale și lansării oficiale a certificatelor de semnătură digitală de generație nouă MobiSign. Această aplicație va putea fi instalată gratuit în smartphone și va fi mai ușoară folosirea și prelungirea valabilității ei. MobiSign are potențialul de a fi un game-changer în utilizarea masivă a instrumentelor digitale în Moldova. Sunt necesare mai multe campanii de informare despre funcționalitățile, gradul de securitate și modalitățile de obținere a acesteia, inclusiv în diaspora. Migrarea certificatelor de semnătură digitală valabile pe viitoarea soluție MobiSign va putea fi făcută la distanță. Doar prima eliberare a MobiSign în calitate de semnătură digitală va necesita prezența fizică…”

OPINIA IPRE privind sesizarea nr.184h/2022 privind controlul constituționalității Partidului Politic „ȘOR”

La 11 noiembrie 2022 Guvernul Republicii Moldova (Guvernul) a sesizat Curtea Constituțională (CC) privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” (PP „Șor”) în baza prevederilor art. 41 alin. (4), art. 135 alin. (1) lit. h) și art. 1 alin. (1) și (3) din Constituție. În sesizare se menționează că PP „Șor” este neconstituțional deoarece prin scopul și activitatea sa militează împotriva principiilor statului de drept și a suveranității și independenței Republicii Moldova.


Primii pași în realizarea reformei administrației publice locale. Comentariu de Adrian Ermurachi

Autor: Adrian Ermurachi, Co-Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

„În continuare structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova rămâne a fi una din cele mai fragmentate din Europa. La o populație mai mică de 3 milioane de locuitori, avem 898 de primării, 32 de raioane și o unitate teritorială autonomă. Administrația publică locală continuă să se confrunte cu aceleași probleme: lipsa resurselor financiare, lipsa resurselor umane, capacitate insuficientă de realizare a competențelor proprii etc. Iar situația se înrăutățește de la un an la altul. Aparent, Guvernul conștientizează problemele care s-au adunat în acest domeniu și a început să comunice mai deschis la acest subiect, venind chiar cu un șir de opțiuni pentru o eventuală reformă a administrației publice locale, ceea ce ne dă speranță că lucruri s-au mișcat din loc și într-un interval previzibil de timp, am putea avea anumite schimbări. Întrebarea care rămâne în suspans, cum se va face această reformă, care vor fi pașii exacți și care vor fi rezultatele și impactul la care să ne așteptăm?…”

Unde este poziționată Transnistria în războiul Rusia împotriva Ucrainei? Op-Ed de Leo Litra  

Autor: Leo Litra, cercetător senior la Centrul Noua Europă (Kiev).

,,Ucraina plătește astăzi un preț extrem de mare pentru păstrarea păcii în restul Europei. În același timp, Kievul se îndreaptă către o victorie și rămâne de văzut cum va fi anunțată și va arăta această victorie. Totuși, ceea ce ar trebui să fie clar este că viitorul acord de pace, pe lângă reparații de război și pedepsirea Rusiei pentru atrocitățile comise, ar trebui să includă și soluționarea conflictului transnistrean. Un proces de reflecție asupra reglementării transnistrene ar trebui deja să aibă loc la Kiev, Chișinău, Bruxelles și Washington…”

 Politici publice

 

Moldova are nevoie de politici clare și conforme pentru contracararea dezinformării în spațiul online

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au elaborat un document de politici publice, în care analizează și propune o serie recomandări de politici cu privire la un nou cadru de reglementare pentru contracararea dezinformării online.

  Podcast


Modificările legislative propuse pentru mandatul de securitate și activitatea SIS | EMISIUNEA RADIO „PARALELA 47”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Radio Moldova, a organizat vineri, 23 decembrie, o nouă ediție a emisiunii radio săptămânale „Paralela 47”, cu tematica ,,Modificările legislative propuse pentru mandatul de securitate și activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS)”. Invitații discuției au fost Sergiu Bozianu, director executiv, Asociația pentru Protecția Vieții Personale și Natalia Albu, directoare executivă, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare. Alături de moderatorul Mihai Mogîldea, vice-directorul IPRE, invitații au discutat despre securitatea națională a Republicii Moldova și prevederile a celor 3 proiecte de lege înregistrate în Parlament la data de 17 noiembrie cu privire la atribuțiile SIS, statutul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, dar și activitatea contrainformativă și informativă externă a instituției.


Podcast 62 „Noi și Europa”. Consolidarea cadrului instituțional din Republica Moldova pentru lupta împotriva corupției mari

Republica Moldova își dorește să devină un stat european. În acest an a obținut și statutul de țară-candidată la aderare la UE, pe data de 23 iunie, iar principala cerință a partenerilor noștri în acest sens este lupta cu corupția. De altfel, și actuala guvernare a câștigat alegerile de anul trecut cu acest deziderat, respectiv și așteptările populației la acest capitol sunt foarte mari. Iar societatea vrea să vadă rezultate, mai ales că în Republica Moldova au avut loc cazuri de corupție răsunătoare în toată lumea. Pentru a înregistra progrese în lupta împotriva corupției avem nevoie de instituții capabile să combată fenomenul: să prindă corupții, să-i judece și să-i pedepsească conform faptelor. Cum arată aceste instituții? Ce performanțe au înregistrat? Ce ar putea și ar trebui să facă în continuare? Discutăm la acest subiect cu Directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție. Domnule Ion Guzun, bine ați revenit în studioul nostru.


„Impactul dezinformării asupra securității naționale a Republicii Moldova” | EMISIUNEA RADIO „PARALELA 47”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Radio Moldova, a organizat vineri, 16 decembrie, o nouă ediție a emisiunii radio săptămânale „Paralela 47”, cu tematica „Impactul dezinformării asupra securității naționale a Republicii Moldova”. Invitații discuției au fost Rufin Zamfir, expert Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență și Angela Grămadă, președinta Asociației pentru Securitate și Afaceri Globale. Alături de moderatorul Mihai Mogîldea, vice-directorul IPRE, invitații au discutat despre dezinformarea drept armă eficientă în războiul hibrid al Federației Ruse împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra securității naționale a Republicii Moldova.

Podcast 61 „Noi și Europa”. Educația mediatică – un instrument eficient pentru combaterea dezinformării pe termen mediu și lung

Educația mediatică reprezintă, la ora actuală, una din metodele cele mai eficiente de sporire a „imunității” împotriva dezinformării și propagandei. În Republica Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent a dezvoltat mai multe proiecte axate pe promovarea educației mediatice. Vom discuta astăzi la podcastul „Noi și Europa” despre rezultate și impactul acestor activități, dar și rolul statului și societății civile în dezvoltarea educației mediatice, alături de Anastasia Nani, directoare adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Problema drepturilor omului în regiunea transnistreană” | EMISIUNEA RADIO „PARALELA 47”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Radio Moldova, a organizat vineri, 9 decembrie, o nouă ediție a emisiunii radio săptămânale „Paralela 47”, cu tematica „Problema drepturilor omului în regiunea transnistreană”. Invitații discuției au fost Alexandru Postică, consilier pentru dezvoltare strategică, Asociația Promo-LEX și Irina Tabaranu, jurnalistă, platforma Zona de Securitate. Alături de moderatorul Mihai Mogîldea, vice-directorul IPRE, invitații au discutat despre problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, celebrată în fiecare an pe 10 decembrie.


Fortificarea securității Republicii Moldova în contextul reuniunilor ministeriale ale NATO și OSCE | Emisiunea radio „Paralela 47”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Radio Moldova, a organizat vineri, 2 decembrie, o nouă ediție a emisiunii radio săptămânale „Paralela 47”, cu tematica ,,Fortificarea securității Republicii Moldova în contextul reuniunilor ministeriale ale NATO și OSCE”.

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list