Opinii

Autor: Dr. Dumitru Mînzărari este analist politic asociat la Institutul pentru Politici și Reforme Europene și cercetător al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
„Dezbaterile privind reforma judiciară din Republica Moldova omit problema-cheie care afectează sistemul justiției. Deși nu trebuie ignorată, independența insuficientă a instanțelor față de presiunile politice nu este obstacolul principal. În schimb, lipsește un mecanism eficient care să asigure imparțialitatea actorilor din sistemul justiției. Imparțialitatea afectată din sistemul de justiție este provocarea care trebuie rezolvată înainte de a întări independența justiției de influența politică. În timp ce aceste condiții sunt interconectate, Moldova a devenit un exemplu de manual al modului în care ele pot exista separat. Având în vedere că instituțiile statului sunt slabe, lipsa imparțialității face ca sistemul de justiție din Moldova să funcționeze ca o feudă…”.

Autori: Iulian Groza, director executiv IPRE și Victoria Olari, coordonatoare de programe la Institutul pentru Inițiative Strategice.
„La 21 martie 2022, în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor afacerilor externe a UE cu vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene a Republicii Moldova, miniștrii de externe ai României, Franței și Germaniei au făcut un anunț important privind lansarea unei Platforme de Sprijin pentru Republica Moldova – „Moldova Support Platform”. Inițiativa europeană vine într-un moment marcat de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, al crizei umanitare fără precedent generată de acesta și al impactului acesteia asupra Republicii Moldova. Platforma urmează să fie lansată mâine, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe internaționale de la Berlin…”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o Opinie, care este formulată în calitate de răspuns la solicitarea Curții Constituționale nr. PCC-01/43a/130 din 29 martie 2022, adresată IPRE.
Opinia se expune cu privire la sesizarea nr. 43/a privind controlul constituționalității Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Autor: Mihai Mogîldea este lider de echipă al Programului Europenizare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
„Depunerea cererii de aderare reprezintă un prim-pas în direcția obținerii statutului de țară membră a UE. Pentru Republica Moldova, ca și pentru Georgia și Ucraina, urmează mai multe etape de evaluare, negociere și armonizare a cadrului legal și procedural în conformitate cu acquis-ul comunitar. Dincolo de atingerea obiectivului strategic de aderare la UE, autoritățile Republicii Moldova trebuie să mizeze în acest proces pe îndeplinirea unor obiective intermediare pe termen scurt și mediu, ce pot aduce mai multe beneficii palpabile pentru cetățenii moldoveni…”
|