Evenimente


Concluziile și recomandările raportului de monitorizare a Cărții Albe a Justiției elaborat de Grupul de Experți în domeniul Justiției (#GEJ)

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în cadrul proiectului „Grupul de Experți în domeniul Justiției”, implementat cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a organizat vineri, 15 aprilie 2022, Evenimentul public „Prezentarea raportului de monitorizare a Cărții Albe a Justiției”.

 

Cum putem spori reziliența față de cleptocrația sistemică din Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Comunitatea WatchDog.md și cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a organizat vineri, 8 aprilie 2022, evenimentul public online „Sporirea rezilienței față de cleptocrația sistemică din Republica Moldova”.

  Opinii
 

Lichidarea feudei și stârpirea influenței cleptocratice în justiția moldovenească. Comentariu de Dumitru Mînzărari

Autor: Dr. Dumitru Mînzărari este analist politic asociat la Institutul pentru Politici și Reforme Europene și cercetător al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

„Dezbaterile privind reforma judiciară din Republica Moldova omit problema-cheie care afectează sistemul justiției. Deși nu trebuie ignorată, independența insuficientă a instanțelor față de presiunile politice nu este obstacolul principal. În schimb, lipsește un mecanism eficient care să asigure imparțialitatea actorilor din sistemul justiției. Imparțialitatea afectată din sistemul de justiție este provocarea care trebuie rezolvată înainte de a întări independența justiției de influența politică. În timp ce aceste condiții sunt interconectate, Moldova a devenit un exemplu de manual al modului în care ele pot exista separat. Având în vedere că instituțiile statului sunt slabe, lipsa imparțialității face ca sistemul de justiție din Moldova să funcționeze ca o feudă…”.

Conferința de la Berlin – un punct de sprijin pentru resetarea, relansarea și reziliența europeană a Republicii Moldova. Op-Ed de Iulian Groza și Victoria Olari /// IPN.MD

Autori: Iulian Groza, director executiv IPRE și Victoria Olari, coordonatoare de programe la Institutul pentru Inițiative Strategice.

„La 21 martie 2022, în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor afacerilor externe a UE cu vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene a Republicii Moldova, miniștrii de externe ai României, Franței și Germaniei au făcut un anunț important privind lansarea unei Platforme de Sprijin pentru Republica Moldova – „Moldova Support Platform”. Inițiativa europeană vine într-un moment marcat de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, al crizei umanitare fără precedent generată de acesta și al impactului acesteia asupra Republicii Moldova. Platforma urmează să fie lansată mâine, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe internaționale de la Berlin…”
 

OPINIE AMICUS CURIAE cu privire la sesizarea nr. 43/a privind controlul constituționalității Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o Opinie, care este formulată în calitate de răspuns la solicitarea Curții Constituționale nr. PCC-01/43a/130 din 29 martie 2022, adresată IPRE.

Opinia se expune cu privire la sesizarea nr. 43/a privind controlul constituționalității Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Ce urmează după depunerea cererii de aderare? Mize pe termen scurt și mediu pentru Republica Moldova. Op-Ed de Mihai Mogîldea /// IPN.MD

Autor: Mihai Mogîldea este lider de echipă al Programului Europenizare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

„Depunerea cererii de aderare reprezintă un prim-pas în direcția obținerii statutului de țară membră a UE. Pentru Republica Moldova, ca și pentru Georgia și Ucraina, urmează mai multe etape de evaluare, negociere și armonizare a cadrului legal și procedural în conformitate cu acquis-ul comunitar. Dincolo de atingerea obiectivului strategic de aderare la UE, autoritățile Republicii Moldova trebuie să mizeze în acest proces pe îndeplinirea unor obiective intermediare pe termen scurt și mediu, ce pot aduce mai multe beneficii palpabile pentru cetățenii moldoveni…”

  Note analiticeNota analitică IPRE: Ce trebuie să conțină programul anticriză și reziliență pentru Republica Moldova?

Autor: Calin Negură, expert în domeniul energetic

Sistemele energetice sunt caracterizate de un grad înalt al inerției. Modificarea stării de fapt al acestor sisteme necesită investiții mari începând de la educație (nu doar a noilor generații de specialiști și a celor implicați în exploatarea sistemelor existente, dar și a consumatorilor), cercetare, dezvoltare, construcție, operare și mentenanță, și, în multe cazuri, finalizând cu dezafectarea și eliminarea deșeurilor. Astfel, schimbarea abordărilor și a tendințelor de dezvoltare în domeniul energetic, pe lângă resurse umane și financiare adecvate ambițiilor, necesită timp pentru planificare și implementare.

Nota analitică IPRE: Ce trebuie să conțină programul anticriză și reziliență pentru Republica Moldova?

Autor: Stanislav Ghilețchi, Director adjunct pe cercetare al IPRE

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o notă analitică în care analizează și vine cu propuneri privind implementarea unui program anticriză și reziliență pentru Republica Moldova, ce politici ar putea ameliora criza puternică din Republica Moldova, dar și care ar fi suportul cel mai eficient pentru cetățeni oferit de către autorități.

  Infografice

 


 

(Infografic) Rezultatele Grupului de Experți în domeniul Justiției

În perioada 1 martie 2020 – 31 martie 2022, IPRE a implementat proiectul „Grupul de Experți în domeniul Justiției” (GEJ), având drept scop promovarea unui proces transparent, sistemic și fundamentat de reformă a sectorului justiției din Moldova.
 

În acest context, IPRE a realizat un infografic cu cele mai importante rezultate ale colegilor din #GEJ.(Infografic) RAPORT DE MONITORIZARE Cartea Albă a Justiției

În august 2021, Grupul de Experți în domeniul Justiției al IPRE a elaborat Cartea Albă a Justiției – un document de politici publice, care propune un șir de acțiuni direcționate spre îmbunătățirea situației în sectorul justiției.

GEJ a analizat gradul de implementare a acestor recomandări, inclusiv din perspectiva noii Strategii privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

  Podcast

 

Podcast 48. „Noi și Europa”. Securitatea informațională și situația mass-media din Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a scos în prim-plan necesitatea imediată de interzicere a retransmiterii știrilor și emisiunilor analitice produse în Federația Rusă pe teritoriul Republicii Moldova. Chiar dacă autoritățile au acționat în această direcție, există în continuare multe deficiențe la nivel legislativ și instituțional ce limitează capacitatea organelor de monitorizare și control de a aplica sancțiuni corespunzătoare pentru neregulile grave comise de unele surse mass-media. Vă invităm să ascultați un nou poadcast ,,Noi și Europa’’, realizat de colega noastră Cristina Popușoi. Aceasta a discutat cu Liliana Vițu, președinte al Consiliului Audiovizualului despre reformele necesare întru întărirea rezilienței spațiului informațional. dar și prioritățile și viziunea noii componențe a Consiliului Audiovizualului.

 

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list