Evenimente


Moldova – țară candidată: Pașii următori spre deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană

Institutul pentru politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Expert-Grup, CRJM, Platforma Națională a Forumului Soicietății Civile a Parteneriatului Estic și cu sprijinul Fundației Soros Moldova în cadrul inițiativei #ThinkTanks4EUMembership, a organizat, miercuri, 13 iulie 2022, evenimentul public online „Moldova – țară candidată: Pașii următori spre deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană”.

Studiu de politici publice: Grădinăritul urban în Chișinău: de la penalizare la încurajare

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat și cu susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova, a organizat, vineri, 1 iulie curent, un eveniment de prezentarea a rezultatelor studiului de politici publice „Grădinăritul urban în Chișinău: de la penalizare la încurajare”.

  Note Analitice
 

Notă analitică #IPRE: Măsurile de susținere anunțate de guvern beneficiarilor „Prima Casă” nu sunt sustenabile în contextul creșterii în continuare a ratelor de dobânzi

La sfârșitul lunii iunie, Banca Națională a Moldovei a stabilit noua rata de referință pentru următoarele 6 luni, aceasta crescând de la 4.12% la 9.47%. În acest context, Stanislav Ghilețchi, Director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a elaborat o Notă analitică în care analizeazăimpactul asupra beneficiarilor programului, dar și asupra celorlalte credite imobiliare, precum și dacă este justificată intervenția de plafonare a ratelor și compensare a beneficiarilor.

 

  Studii
 

IPRE publică primul raport de evaluare a integrității financiare și etice a 12 din 28 de candidați la funcția de membru în CSM

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) publică primul Raport independent de evaluare a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care analizează integritatea financiară și etică a 12 din 28 de candidați la funcția de membru în CSM. Lista scurtă a subiecților de evaluare a fost identificată în rezultatul unei analize preliminare a informațiilor disponibile public în special cu privire la: a) durata activității candidatului în cadrul sistemului, b) cauzele de rezonanță gestionate de către candidați și c) articolele din presă cu privire la integritatea acestora. Raportul de asemenea a fost transmis cu titlu de informare Secretariatului Comisiei Pre-Vetting.

Studiu de politici publice: Grădinăritul urban în Chișinău: de la penalizare la încurajare


Autor: Lilia Nenescu, Bursiera Programului #PoliticiPublicePentruDezvoltare

Deși majoritatea locuitorilor din orașul Chișinău nu au acces la spațiu pentru grădinărit, totuși mulți locuitori practică grădinăritul. Unii grădinăresc la balcon, alții „adoptă” anumite parcele de terenuri pe care le transformă în mici grădini pentru consum propriu sau familial. Aceste practici informale de grădinărit urban vorbesc convingător despre nevoia locuitorilor de a grădinări și de a-și cultiva hrana. Rezultatele chestionarului „De ce grădinărim în Chișinău”, realizat în cadrul acestei cercetări, arată că: 92% dintre respondenți cred că este posibil să cultivăm fruc- te și legume în Chișinău; 78% cunosc vecini sau prieteni care practică grădinăritul în oraș; 64% practică grădinăritul în oraș în varii moduri (36% la balcon, 35% în grădina personală, 9% în grădi- na din curtea blocului, 6,5% pe un lot de pământ mai departe de curtea blocului). Alte 10,4% au indicat că ar grădinări, dar nu au unde. Mai mult decât atât, 93,5% dintre respondenți susțin in-cluderea proiectelor de grădinărit urban (cum ar fi alocarea loturilor de pământ sau organizarea grădinilor comunitare) în politicile de dezvoltare urbană a orașului Chișinău.

  Podcast


Podcast 54 „Noi și Europa”. Securitatea frontierelor și răspunsul autorităților Republicii Moldova la provocările curente


O țară mică cu o inimă mare. Așa a fost prezentată Republica Moldova în discursul mai multor lideri de țară, jurnaliști și lideri de opinie, care au apreciat la cel mai înalt nivel eforturile investite de către autoritățile centrale și locale, dar și de societate per ansamblu, în gestionarea fluxurilor de refugiați din Ucraina. Un aport relevant în acest context l-a avut și Poliția de Frontieră, care a reușit să răspundă abil traficului intens de persoane în primele săptămâni după declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Chiar dacă au trecut aproape cinci luni de atunci, situația la frontieră rămâne una dificilă, în spcial din cauza traficului sporit de mărfuri și produse agricole, ce tranzitează Republica Moldova cu destinația portului Constanța, dar și a cazurilor mai frecvente de contrabandă cu arme, țigări și droguri după sistarea traficului pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Despre toate aceste provocări, dar și prioritățile de reformă ale Poliției de Frontieră, discutăm astăzi cu Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră al Republicii Moldova. Eu sunt Cristina Popușoi și vă invit să ascultați un nou episod al podcastului „Noi și Europa”.

 

Podcast 53 „Noi și Europa”. Incluziunea digitală în educație: soluții pentru realitățile post-pandemice

Ne-am propus într-un nou podcast „Noi și Europa” să tratăm problema alfabetizării digitale în rândul tuturor elevilor din Republica Moldova și să analizăm în ce măsura autoritățile Republicii Moldova au reușit să asigure dezvoltarea unor competențe digitale de bază în rândul acestora. Invitata noastră este Alina Bărbuță, doctorandă în sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și autoarea studiului de politici publice „Pro-incluziune digitală astăzi pentru cetățenii digitali de mâine”.

 

  Video



(VIDEO) IPRE a finalizat proiectul „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”

În perioada martie 2020 – iulie 2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul oferit de Fundația Soros Moldova, a implementat proiectul „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”.

Rezultatele proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”  
Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list