Evenimente

IPRE în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și Privesc.eu lansează seria de discuții publice online „MOLDOVA DIGITALĂ”

Evenimentele urmează să contribuie la promovarea agendei digitale a Republicii Moldova, pe toate palierele conexe, având în vedere importanța e-transformării pentru întreaga societate. În mod particular, evenimentele se vor concentra pe agenda de integrare europeană a Republicii Moldova și cum transformarea digitală poate contribui la acest deziderat.

Discuțiile vor fi organizate săptămânal, în zilele de Vineri. Vor avea o durată de 1 oră, în intervalul 10.00 – 11.00 (Ora Chișinău). Discuțiile vor avea avea loc online, cu transmisiune directă Privesc.eu și prin intermediul rețelelor sociale a partenerilor media.

 


Eveniment public #BeTheChange: „Neutralitatea Republicii Moldova în contextul noii realități geopolitice”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu, a organizat joi, 11 august 2022, al doilea eveniment din acest an din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat subiectului neutralității Republicii Moldova în contextul noii realități geopolitice.

 

Eveniment public #BeTheChange: „Digitalizarea învățământului universitar: între provocări și necesități”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu, a organizat miercuri, 3 august 2022, primul eveniment din acest an din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicată digitalizării învățământului universitar.

 Opinii

Strategia de transformare digitală 2023 – 2030: documentul definitoriu pentru noile priorități de transformare digitală a Moldovei


Autor: Victor Guzun este expert în domeniul politicilor de digitalizare în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să beneficieze de pe urma implementării acestei strategii și niciun cetățean nu poate fi exclus, documentul urmând a fi dezvoltat de o manieră participativă extinsă, cu consultarea detaliată a tuturor actorilor interesați și implicarea unui număr cât mai mare de opinii, inclusiv pentru a asigura că nu au fost omise aspecte importante și a dezvolta sentimentul de „
proprietate asupra documentului, cu scopul de a majora șansele și capacitățile de implementare a strategiei…”

  Studii
 

Experții IPRE au evaluat integritatea financiară și etică a 8 din 17 candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul Fundației Soros Moldova, publică al doilea Raport independent de evaluare a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Raportul analizează integritatea financiară și etică a 8 din 17 candidați la funcția de membru în CSP, selectați în urma unei analize inițiale a informațiilor disponibile public cu privire la: durata activității candidatului în cadrul sistemului, cauzele de rezonanță gestionate de către candidat, articolele din presă cu privire la integritatea acestuia etc. 

  IPRE Blog


Blog #BetheChange: Rolul UE în reglementarea conflictului transnistrean: o nouă fereastră de oportunitate?

Autor: Nicoleta Adam, stagiară în cadrul programului #BetheChange

„În condițiile războiului din Ucraina, UE ar putea să-și revizuiască viziunea privind participarea sa în procesul de negocieri pentru soluționarea diferendului transnistrean și să investească mai multe eforturi pentru conceptualizarea, în strânsă cooperare cu Chișinăul, a unui nou format de negocieri pentru acest conflict, bazat pe o implicare mai largă a statelor membre UE și a diplomației europene…”

Blog #BetheChange: Neutralitatea Republicii Moldova – realități și perspective în contextul noii conjuncturi geopolitice

Autor: Ion Cristea, stagiar în cadrul programului #BetheChange

Agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a provocat în Republica Moldova o stare de amenințare și îngrijorare. Subiectul neutralității permanente consacrată în Constituția din 1994 a reapărut în dezbaterile publice. În contextul unor investiții mici în capacitatea de apărare a statului și prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană, marea majoritate a cetățenilor se întreabă în ce măsură neutralitatea permanentă reprezintă o garanție a securității statului în cazul unei agresiuni militare. Această opinie abordează statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, iar la final, voi oferi câteva recomandări care, conform propriilor considerente, vor fortifica eficiența acestui statut în consolidarea securității Republicii Moldova.

 

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list