Evenimente


EUROSFAT 2023: Grupurile parlamentare europene susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Aspirațiile europene ale Republicii Moldova vor fi susținute în continuare de către grupurile parlamentare europene, iar viteza de aderare a țării noastre la UE depinde de ritmul reformelor care vor continua să fie implementate. În prezent, parcursul european al Moldovei este garantat, iar în acest ritm, în câțiva ani, țara noastră va fi pregătită să adere la marea familie europeană. Acestea sunt principalele concluzii din cadrul celui mai mare forum românesc de afaceri europene – EUROSFAT, care s-a desfășurat în ziua de 28 noiembrie, în premieră, la Chișinău.


EU Debates Cafe: Integrarea economică a Republicii Moldova în UE: Oportunități și condiții necesare pentru atragerea brandurilor internaționale de haine pe piața Republicii Moldova

Din 2014, relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană se bazează pe Acordul de Asociere, care include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, astfel fiind deschis un nou capitol strategic în dezvoltarea economică a statului. Cu toate acestea, Republica Moldova încă nu reprezintă mediu favorabil pentru atragerea investitorilor străini. Absența unor branduri internaționale limitează opțiunile consumatorilor, afectând dezvoltarea economică a țării.


#NEXT4EU: Peste 65 de tineri au fost instruiți în domeniul politicilor publice, comunicării și dezinformării din cadrul relațiilor UE – Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au finalizat un ciclu de instruiri pentru tineri din regiuni din cadrul proiectului „#NEXT4EU – Tinerii pentru integrarea Republicii Moldova în UE”. Evenimentele au fost desfășurate pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie 2023, la care au participat circa 65 de tineri din orașele Cimișlia, Bălți, Soroca și Comrat.

Discuție publică: „Cum pot deveni soluțiile digitale motorul interacțiunii dintre stat și diasporă?”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu GIZ Moldova, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și Privesc.eu, a organizat vineri, 17 noiembrie 2023, discuția publică „Cum pot deveni soluțiile digitale motorul interacțiunii dintre stat și diasporă?”.

Provocările și prioritățile Republicii Moldova din domeniile: justiție, social, economic, în contextul recomandării anunțate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, discutate cu reprezentanții mass-mediei

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova au desfășurat luni, 13 noiembrie, clubul de presă „Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană – ce urmează?”.

#JustițiePentruMoldova: IPRE a prezentat activitățile și noii membri a Grupului de Experți în domeniul Justiției (#GEJ)

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Raportarea Războiului și Păcii (IWPR), a organizat, ieri, 8 noiembrie 2023, o ședință de inițiere cu membrii Grupului de Experți în domeniul Justiției (#GEJ), care este parte a proiectului #JustițiePentruMoldova.

  Note analitice


Notă analitică IPRE: Cum putem impulsiona utilizarea soluțiilor digitale de către diaspora Republicii Moldova?

Principala cauză a ratei de utilizare foarte mici a soluțiilor digitale în diaspora o reprezintă informarea insuficientă a membrilor diaspora despre soluțiile digitale existente, funcționalitățile și avantajele pe care le comportă utilizarea lor. În acest sens, sunt necesare acțiuni mult mai coerente, sistematice și consecvente pentru informarea membrilor diasporei despre oportunitățile pe care le pot accesa prin utilizarea serviciilor digitale disponibile și cele de perspectivă, precum și adoptarea unor măsuri consecvente pentru a majora cât mai rapid numărul deținătorilor de semnătură digitală.

Acestea sunt câteva dintre constatările unei note analitice, elaborate de Victor Guzun, expert politici digitalizare, IPRE, care analizează soluțiile digitale pentru consolidarea interacțiunii dintre stat și diasporă în Republica Moldova.

 

Notă analitică IPRE: Ce salariu trebuie să ai pentru ca să îți permiți un apartament în Chișinău?

Pentru a achiziționa un apartament reparat la preț median (explicație: jumătate dintre apartamente au preț sub acest nivel, iar cealaltă jumătate – peste) în municipiul Chișinău, o familie trebuie să aibă un venit brut de aproape 39 000 mii lei lunar. Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, salariul mediu al unei persoane angajate în Chișinău în trimestrul II, 2023 a fost de 14 500 lei. Prin urmare, dacă presupunem că ambii soți într-o familie lucrează cu un salariu mediu, aceștia nu pot să își permită un apartament cu reparație în Chișinău. Astfel, pentru cei mai mulți locuitori din Chișinău, locuințele devin tot mai inaccesibile.

Aceasta este una din concluziile principale ale unei note analitice elaborate de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi și Adrian Ermurachi, care analizează ce salariu trebuie să ai pentru ca să îți permiți un apartament în municipiul Chișinău, care sunt diferențele de prețuri între diferite zone ale capitalei, dar și ce politici trebuie implementate de către autorități pentru încurajarea și accelerarea noilor proiecte imobiliare.

  Ghid


IPRE a elaborat un Ghid care are drept scop consolidarea abilităților în dezvoltarea politicilor publice din sectorul justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Raportarea Războiului și Păcii (IWPR), în cadrul proiectului #JustițiePentruMoldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova, a elaborat un ghid privind elaborarea politicilor publice, monitorizarea, promovarea dialogului și activităților de advocacy în sectorul justiției.

 

  Video


VIDEO #NEXT4EU: La ce ne putem aștepta după deschiderea negocierilor de aderare cu UE?

Institut für Europäische Politik (IEP) de la Berlin, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice, a elaborat un video explicativ, în care analizează etapele viitoare ale procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

  Podcast


„Paralela 47”: Pregătirile autorităților RM pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE


Interviu. Rolul Misiunii de Parteneriat a UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova

 

„Paralela 47”: Implicațiile războiului din Fâșia Gaza asupra securității globale; Constatările raportului Comisiei Europene privind Republica Moldova din cadrul pachetului de extindere al UE

  
Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2023* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list