Evenimente



Studiu de politici publice: PRO Incluziune digitală astăzi pentru cetățenii digitali de mâine

Învăţământul general în Republica Moldova trebuie orientat spre asumarea responsabilității dezvoltării la elevi a unui nivel de competențe digitale într-o modalitate sistematizată și inclusă în demersul pedagogic. De asemenea, este necesară trecea de la utilizarea alternativă a TIC în educație la o formă activă, fiind una evidentă și direct legată de asigurarea și respectarea dreptului copilului la o educație sustenabilă și de calitate, precum și îmbunătățirea infrastructurii digitale pentru reducerea decalajelor de conectivitate, cum ar fi conectare la internet, creare de rețele interne, dotare cu echipamente, asigurare de suport tehnic.


IPRE a finalizat instruirile în cadrul a Programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, a organizat în perioada 26-27 mai curent, un nou modul de instruire pentru bursierii Programului „Politici Publice pentru Dezvoltare”.


#EUDebatesCafe: Vocea tinerilor din Republica Moldova în contextul obținerii statutului de țară candidat

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (#IPRE), în parteneriat cu Tinerii Ambasadori Europeni (YEAs) – EU NEIGHBOURS East și Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) și cu susținerea Fundației Hanns Seidel a organizat joi, 19 mai 2022, a patra dezbatere publică online din acest an în formatul #EUDebatesCafe, cu tema: „Vocea tinerilor din Republica Moldova în contextul obținerii statutului de țară candidat”.


IPRE și Chatham House au organizat o vizită de studiu pentru un grup de cercetători internaționali

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu Chatham House, au organizat în perioada 10-12 mai 2022, o vizită de studiu pentru un grup de cercetători internaționali. Scopul evenimentului a fost de a oferi o mai bună înțelegere a progreselor și constrângerilor înregistrate de Republica Moldova în contextul depunerii cererii de aderare la UE, dar și discutarea impactului războiului din Ucraina asupra țărilor din Parteneriatul Estic.

 

Conferință „Poduri de Legătură UE – Republica Moldova”. Care sunt noile repere pentru perspectiva de aderare la Uniunea Europeană?

Cu ocazia Săptămânii Europene în Republica Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat și cu susținerea Chatham House, Fundației „Robert Bosch” și Fundației Soros Moldova, a organizat marți, 10 mai 2022, Conferința „Poduri de Legătură UE – Republica Moldova: Noi repere pentru perspectiva de aderare la Uniunea Europeană”.

  Opinii
 

Importanța regiunii Mării Negre pentru Republica Moldova: reperele unui dialog extins și consolidat. Comentariu de Mihai Mogîldea

Autor: Mihai Mogîldea, lider de echipă al Programului Europenizare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

În ultimele decenii, importanța regiunii Mării Negre pentru Republica Moldova a crescut constant. Deși are doar acces pe cale fluvială la mare,  Republica Moldova este bine interconectată cu spațiul Mării Negre. Factorii istorici, de mediu și economici au influențat pozitiv cooperarea continuă cu țările din regiunea Mării Negre, atât la nivel bilateral, cât și multilateral. Acest lucru nu înseamnă, însă, că mediul regional sau relațiile bilaterale ale Republicii Moldova cu statele Mării Negre sunt lipsite de constrângeri și provocări...

  VIDEO
 

(Video) IPRE și Chatham House vizită de studiu (10-12 mai 2022)

În perioada 10 – 12 mai 2022, IPRE și Chatham House au organizat o vizită de studiu pentru un grup de cercetători internaționali afiliați programelor de cercetare Chatham House și think-tank-urilor europene. În cadrul acestei vizite, au fost organizate două conferințe dedicate noilor repere pentru relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în contextul depunerii cererii de aderare la UE și impactului războiului din Ucraina asupra țărilor din regiunea Parteneriatului Estic. Totodată, vizita de studiu a inclus întrevederi și discuții cu reprezentanții autorităților guvernamentale și legislative, cât și a misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.

(Video) IPRE și Chatham House vizită de studiu (10-12 mai 2022)  
  Podcast

 

Podcast 51 „Noi și Europa”. Impactul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra relațiilor dintre Bruxelles și Moscova și regiunii Parteneriatului Estic

Agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei a schimbat într-un mod radical coordonatele relațiilor dintre Bruxelles și Moscova. Deși dialogul politic dintre cele două părți a fost unul limitat și înaintea războiului, interacțiunea economică și, mai ales, tranzacțiile de resurse naturale, au fost grav periclitate de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina. Astăzi, optica acestor relații, dictată în special de reconfigurarea viziunii de politică externă față de Moscova în rândul celor mai importante cancelarii europene, ne vorbește despre dorința declarată a Uniunii Europene de a rupe legăturile cu Federația Rusă pe dimensiunea comercială și energetică, fiind discutată activ posibilitatea introducerii unui embargo pentru importurile de petrol și gaze naturale din această țară.

Podcast 50. „Noi și Europa”. Biserica ortodoxă rusă: manifestarea și impactul propagandei pro-război dincolo de granițele Federației Ruse

Biserica ortodoxă rusă a jucat un rol plenipotențiar în tălmăcirea și promovarea discursului pro-război în rândul poporului rus. Agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost prezentată în termenii unor lupte de „apărare a patriei” de către patriarhul Kiril, care nu s-a ferit să nege existența națiunii și poporului ucrainean. Mai mult decât atât, prin vocea conducătorului său, biserica ortodoxă rusă a elogiat războiul purtat de armata rusă și contribuția generalilor ruși la acțiunile desfășurate pe teritoriul ucrainean. Deși au existat și semnale de revoltă față de această retorică, venite din rândul episcopiilor regionale, per ansamblu, sistemul ierarhic și robust al bisericii ortodoxe ruse a servit regimului de la Moscova în propagarea unor informații false cu privire la războiul din Ucraina.
 

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2022* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list