Evenimente 


Dosarul plăcuțelor cu numere „neutre”: provocări și perspective

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundaţia Hanns Seidel – Republica Moldova, în parteneriat cu platforma Zonadesecuritate.md și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Rlive.md, a organizat, joi, 16 septembrie 2021, cea de a noua dezbatere publică online în formatul #EUDebatesCafe, dedicată dosarului plăcuțelor cu numere „neutre” din regiunea transnistreană.

IPRE a găzduit o discuție de politici dedicată reformei sectorului justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a găzduit la 21 septembrie 2021 o discuție de politici în format online dedicată reformei sectorului justiției. Reuniunea a fost organizată în cooperare cu Ministerul Justiției, Directoratul General pentru Justiție al Comisiei Europene, Grupul de experți ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma justiției în Republica Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și cu sprijinul Fundației Soros Moldova.


IPRE a prezentat constatările și principalele recomandări ale Cărții Albe a Justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat marți, 27 septembrie 2021, evenimentul public de prezentare a Cărții Albe a Justiției, elaborată de Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ). Cartea Albă a Justiției este un document de politici alternativ care prezintă principalele progrese, constrângeri și priorități de politici în domeniul independenței și integrității sectorului justiției.


#BeTheChange: Stimularea culturii antreprenoriale în rândul tinerilor: oportunități și obstacole

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat marți, 28 septembrie 2021, al patrulea eveniment din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat stimulării culturii antreprenoriale în rândul tinerilor. Acest eveniment a fost conceptualizat de tinerii din cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021. 

 

  Note analitice


Notă Analitică Nr.4/2021- Revitalizarea și avansarea parcursului European al Republicii Moldova

Autor: Emil BURINSCHI, tânăr cercetător în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și stagiar în cadrul Oficiului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) cu sediul laViena.

Banca Națională a Moldovei (BNM) urmează să adopte o nouă decizie referitor la rata de bază. După părerea noastră, BNM ar trebui să ridice rata doar cu 0.25% astăzi și să aștepte noile previziuni economice din 5 noiembrie. Există deja semne că creșterea economică încetinește în principalele țări ale lumii, iar un nou val pandemic ar putea modera și mai mult aceasta. România și Polonia nu încearcă să lupte cu inflația de import din cauza incertitudinii. Respectiv, considerăm că și BNM nu ar trebui să grăbească înăsprirea politicii monetare înaintea unui nou val pandemic…”

  Opinii


Moldova vs Ucraina, Polonia și România din perspectivele politicii monetare

Autor: Dumitru Vicol
 

Această notă analitică prezintă o listă de recomandări care să susțină avansarea parcursului european al Republicii Moldova în contextul noilor obiective ale Parteneriatului Estic, pornind de la rezultatele existente, impactul pandemiei COVID-19, dar și provocările interne și externe existente, atât în UE, cât și în țările Parteneriatului Estic. Aceste recomandări ar putea contribui la securizarea beneficiilor preconizate, dezvoltarea economică durabilă, consolidarea rezilienței și a mediului de securitate, dar și întări cooperarea regională, în cadrul Trio-ului Asociat, dar și în relația cu UE.


OPINIE IPRE privind activitatea Procuraturii în anul 2020 și 2021 pe cauze de rezonanță

Autori: Iulian Groza, Iulian Rusu, Ecaterina Popșoi,

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o opinie, care se expune cu privire la activitatea Procuraturii în anul 2020 și 2021 pe cauze de rezonanță și constată că acțiunile Procuraturii Generale pe dosarele de rezonanță prezentate în opinie au fost fie modeste, fie contrare legii.

 

  Studii
 


 

Monitorul Justiției nr. 10. Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ)

Monitorul Justiției este un produs IPRE realizat în cadrul inițiativei Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ) și care prezintă evoluțiile cheie din sectorul justiției din Republica Moldova.

Prezentul raport, Monitorul Justiției #10, se expune cu privire la evoluțiile cheie în sectorul justiției din perioada 1 iulie 2021 – 31 august 2021.

  Podcast
 


 

Podcast 36. „Noi și Europa”. Reforma sistemului universitar: cine trebuie să-și asume schimbarea?

Suntem martorii unei probleme complexe, care necesită reforme și o viziune de substanță pe termen scurt și mediu atât din partea conducătorilor universităților, cât și a instituțiilor guvernamentale. Cine și cum ar trebui să asigure reorganizarea instituțiilor din învățământul superior? Cât de dependente sunt bugetele universităților de fluctuația numărului de studenți? Cum putem crește atractivitatea universităților din Republica Moldova pentru studenții străini? Este consolidarea autonomiei universitare cheia pentru reformele interne ale universităților?

Am încercat să găsim răspunsuri la aceste întrebări, dar și să înțelegem care sunt prioritățile de reformă pentru modernizarea Universității de Stat din Moldova, alături de Igor Șarov, rectorul USM.
 


 

Podcast 37. „Noi și Europa”. Alegerile parlamentare din Germania: o ecuație cu multe necunoscute

Miza alegerilor parlamentare din Germania depășește granițele acestui stat. Viziunea și, mai ales, impactul activității viitorului guvern, își va pune amprenta asupra dezvoltării Uniunii Europene, relațiilor trans-atlantice, securității energetice și sustenabilității politicilor de mediu. Despre aceste aspecte, dar și pentru a înțelege mai bine reperele competiției electorale din Germania, am discutat cu politologul Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice al SNSPA și membru al Comitetului Economic și Social European.

 

  Video
 

 

(VIDEO) Recomandările Cărții Albe a Justiției

Echipa Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat un video în baza publicației Cartea Albă a Justiției, care este un document de politici publice alternativ la documentele de planificare strategică elaborate de autoritățile publice.

 

  #IPREBlog
 

Unitate prin Diversitate vs Dezbinare prin Dezinformare

Autor: Valeria Lembas, stagiar și cercetătoare junior în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

În virtutea contextului politic din ultima perioadă, unii ar fi anticipat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie. Însă puțini și-ar fi imaginat că un partid pro-european ar fi obținut o majoritate confortabilă în parlament cu un scor electoral fără precedent. Cu toate acestea și în aceste alegeri nu au lipsit actori politici care au răspândit frica și divizarea interetnică. Au fost promovate știri false și instigarea la ură. Toate la un loc având drept scop – dezbinarea societății și limitarea opțiunii cetățenilor de a alege liber și informat. Republica Moldova se bucură de o diversitate etnică bogată, care din păcate a fost și continuă să fie folosită de unii politicieni pentru a dezbina, în loc să contribuie la o mai mare incluziune și unitate în Republica Moldova.

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list