Evenimente


Discuție publică „Promovarea transformării digitale în rândul diasporei Republicii Moldova”, Paris, Franța

#IPRE, în cooperare cu GIZ Moldova, Agenția de Guvernare Electronică (AGE), Biroul Relații cu Diaspora (BRD) și Ambasada Republicii Moldova în Franţa / Ambassade de Moldavie en France, a organizat joi, 28 martie, la Paris, discuția publică „Promovarea transformării digitale în rândul diasporei Republicii Moldova”.
 

Masa rotundă „Republica Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană”

Iulian Groza, Director executiv #IPRE, a participat, ieri, 21 martie 2024, la masa rotundă „Republica Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană”. Evenimentul, care a avut loc la Haga, Oldanda, a fost organizat de The Clingendael Institute în parteneriat cu IPRE, Expert-Grup, Centrul de Resurse Juridice și NorocOlanda - HelloNetherlands.
 

Discuție publică #IPRE: Progrese, provocări și recomandări pentru impulsionarea utilizării soluțiilor digitale în sectorul justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu GIZ Moldova și Agenția de Guvernare Electronică (AGE), a organizat marți, 19 martie 2024, discuția publică „E-justiție: progrese, provocări și recomandări pentru impulsionarea utilizării soluțiilor digitale în sectorul justiției”.


Discuție publică „Promovarea transformării digitale în rândul diasporei Republicii Moldova”

#IPRE, în cooperare cu GIZ Moldova, Agenția de Guvernare Electronică (AGE), Biroul Relații cu Diaspora (BRD) și Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, a organizat vineri, 15 martie, la Strasbourg, discuția publică „Promovarea transformării digitale în rândul diasporei Republicii Moldova”.

Dezbatere TV #NEXT4EU: Integrarea europeană și progresul obținut pe cele trei măsuri restante din cele 9 condiții înaintate de către UE

Institut für Europäische Politik (#IEP) de la Berlin, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), a organizat joi, 14 martie 2024, o dezbatere TV la postul Moldova 1, realizată în cadrul proiectului „#NEXT4EU – Tinerii pentru integrarea Republicii Moldova în UE”.

  Notă analitică


Notă analitică IPRE: Progrese, provocări și recomandări pentru impulsionarea utilizării soluțiilor digitale în sectorul justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o notă analitică, care are drept scop identificarea gradului pregătire a sistemul de justiție pentru a funcționa pe deplin în format digital, dar și perspectivele unui sistem integrat de e-justiție, interoperabil, care să cuprindă toate etapele și actorii sistemului de înfăptuire a justiției.


Notă analitică IPRE: Cum diminuăm povara schimbării numelui pentru femeile din Moldova?

În anul 2023, femeile din Republica Moldova au achitat cel puțin 8,5 milioane MDL pentru schimbarea actelor de identitate și permisului de conducere ca urmare a modificării numelui. La momentul actual, cadrul normativ nu prevede o diferențiere între perfectarea unui document nou și schimbarea documentului după modificarea numelui. Atât ca și durată, cât și cost procedura este tratată în mod egal. Mai mult, nu există nici posibilitatea aplicării în format electronic pentru obținerea noilor documente ca urmare a schimbării numelui. Astfel, pe lângă povara financiară, femeile trebuie să se deplaseze fizic la Agenția Servicii Publice (ASP), iar acest lucru presupune timp și efort. Este important de evidențiat faptul, că povara aceasta cade în mod disproporționat pe femei, în contextul în care 97% din totalul de cereri de schimbare a unor documente noi urmare a căsătoriei sau divorțului sunt solicitate de femei.

Notă analitică IPRE: Care este gradul de acoperire cu semnătură electronică a cetățenilor Republicii Moldova?

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu GIZ Moldova și Agenția de Guvernare Electronică (AGE), a elaborat o notă analitică, care are drept scop identificarea gradului de acoperire cu instrumente de autentificare și semnătură electronică avansată calificată a cetățenilor Republicii Moldova, dar și perspectivele pentru sporirea numărului de utilizatori și dezvoltare a unor noi instrumente de autentificare.

  Opinie


Corespondență de Victor Guzun, expert politici de digitalizare #IPRE /// Estonia oferă exemple de metode alternative de votare pentru Republica Moldova

Următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din Republica Moldova au readus în prim-plan discuțiile despre oportunitatea introducerii metodelor alternative de exprimare a votului. O inițiativă lansată săptămâna trecută care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite și Canada a provocat dezbateri și argumente pro și contra. Unele state implementează însă de mai mulți ani metode alternative de vot, iar Estonia este, probabil, unul dintre liderii la acest capitol. Despre oportunitățile pe care le au estonienii la acest capitol și ce poate învăța Republica Moldova de la Estonia, aflăm de la fostul ambasador al Republicii Moldova la Tallinn, expertul în digitalizare, Victor Guzun.

  Video  
(Video) #JustițiePentruMoldova: Atelier de lucru pentru 22 de jurnaliști de investigație și analiști de verificare a integrității /// Reportaj TV8  
  Infografic


Инфографик: Национальный опрос общественного мнения о неподкупности в секторе правосудия

  
  Podcast


Paralela 47 – Consolidarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Franța

 

Paralela 47 – Participarea Republicii Moldova la Forumul diplomației din Antalya

 

  
Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2023* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list