Evenimente

Donație IPRE pentru mai multe familii și copii din centre comunitare din Republica Moldova

Pe 22 decembrie 2023, echipa #IPRE a venit cu daruri și a felicitat cu sărbătorile de iarnă mai multe familii și copii din centre comunitare din Republica Moldova.

Evenimentul de transmitere a unui lot de echipamente tehnice pentru echipa de comunicare a Parlamentului Republicii Moldova

Pe 21 decembrie 2023, ES Kent Doyle Logsdon, Ambasador al SUA în Republica Moldova și Tamara Gheorghița, Secretarul general al Parlamentului, au participat la evenimentul de transmitere a unui lot de echipamente tehnice pentru echipa de comunicare a Parlamentului Republicii Moldova.
 

Vizite informative la Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea de stat „Grigore Țamblac” din Taraclia

Stanislav Ghilețchi și Elena Bolocan, au efectuat niște vizite informative la Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea de stat „Grigore Țamblac” din Taraclia. Scopul acestor vizite a fost creșterea gradului de informare a studenților despre posibilitatea de aplicare în cadrul programului Școlii de Administrare Publică pentru tinerii din grupurile etnice minoritare.

EU Debates Cafe: Ce urmează după reuniunea Consiliului European din decembrie?

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat și cu sprijinul Fundației Hanns Seidel, a organizat marți, 19 decembrie 2023, a șasea și ultima dezbatere publică din acest an în formatul #EUDebatesCafe, cu titlul: „Ce urmează după reuniunea Consiliului European din decembrie?”.
 

#NEXT4EU: IPRE a organizat o vizită de studiu pentru 9 reprezentanți ai societății civile din Germania

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institut für Europäische Politik de la Berlin și Institutul pentru Inițiative Strategice – IPIS, a organizat, în perioada 10-14 decembrie 2023, o vizită de studiu pentru un grup de cercetători, analiști politici, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști din Germania.
 

Masa rotundă IPRE: „Digitalizarea activității autorităților publice locale: provocări și priorități”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în colaborare cu GIZ Moldova și Agenția de Guvernare Electronică (AGE), a organizat miercuri, 6 octombrie 2023, masa rotundă de discuții „Digitalizarea activității autorităților publice locale: provocări și priorități”. La eveniment au participat reprezentații ai autorităților publice la nivel central și local, societății civile și partenerilor de dezvoltare.

  Note analitice


Notă analitică IPRE: Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova susțin aderarea țării la Uniunea Europeană

Susținerea cetățenilor Republicii Moldova pentru aderarea la UE a crescut pe parcursul anului curent. Rolul UE în depășirea provocărilor legate de criza energetică și suportul acordat pentru impulsionarea reformelor-cheie la nivel național a facilitat această dinamică pozitivă. În același timp, organizarea celor două evenimente de anvergură – Adunarea Națională „Moldova Europeană” și Summit-ul Comunității Politice Europene au crescut nivelul de conștientizare și interes al publicului larg cu privire la relațiile dintre Chișinău, Bruxelles și alte capitale europene. Accentul pus de UE asupra necesității reformării sectorului justiției și a luptei eficiente împotriva corupției a generat o mai bună înțelegere în rândul societății a pașilor stringenți ce trebuie parcurși pentru a avansa procesul de aderare. Totuși, deși peste 60% dintre respondenți susțin că, mai devreme sau mai târziu, țara noastră va adera la UE, putem identifica niște așteptări exagerate în percepțiile privind durata estimativă a întregului proces de aderare la UE, cât și a negocierilor de aderare.

Aceasta este una din principalele constatări al note analitice, care este elaborată de Mihai Mogîldea, Director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care analizează percepția cetățenilor Republicii Moldova cu privire mai multe aspecte conexe integrării europene: (1) perspectivele aderării Republicii Moldova la UE, (2) nivelul și sursele de informare privind UE, (3) relațiile comerciale dintre Republica Moldova și țările membre ale UE, dar și (4) asistența externă a UE pentru țara noastră. Analiza este fundamentată pe rezultatele unui sondaj de opinie, efectuat de către IPRE și CBS-AXA în două iterații: 1 – 15 martie 2023 și 13-28 iunie 2023.

  Opinii


#JustițiePentruMoldova: Notă de poziție a Grupului de Experți în domeniul Justiției cu privire la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative - revizuirea hărții judiciare

Angela Popil, avocat și membră a Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a elaborat o Notă de poziție privind proiectul de lege în cauză. Autoarea notei consideră oportună promovarea proiectului de lege în contextul asigurării unei bune funcționări a instanțelor judecătorești și realizarea drepturilor și necesităților cetățenilor. Cu toate acestea, proiectul de lege necesită a fi îmbunătățit, iar propunerile de ordin conceptual sunt prezentate în textul notei de poziție transmisă Ministerului Justiției.

Convergența economică este esențială pentru aderarea Moldovei la UE. Op-Ed de Stanislav Ghilețchi

Continuarea armonizării legislative cu acquis-ul european și întărirea capacităților instituționale în lipsa unei viziuni strategice de dezvoltare economică accelerată a Republicii Moldova nu va permite atingerea indicatorilor de convergență cu UE, un criteriu esențial pentru ca Republica Moldova să fie pregătită de aderare la UE către anul 2030…”
 

  Video


Convergența economică este esențială pentru aderarea Moldovei la UE. Op-Ed de Stanislav Ghilețchi

Institut für Europäische Politik (IEP) de la Berlin, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), a elaborat un video explicativ, în care sunt dezmințite o serie de falsuri pe marginea susținerii de care se bucură aderarea la Uniunea Europeană în rândul cetățenilor Republicii Moldova.

  Podcast


Paralela 47 – Principalele repere ale procesului de reintegrare în anul 2023

 

Paralela 47: Ce urmează după deschiderea negocierilor de aderare la UE?

 

Paralela 47: Cum pot soluțiile digitale să ne simplifice interacțiunea cu statul și mediul de afaceri?    

 

Paralela 47: Structura și direcțiile de activitate ale Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării  

  
Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2023* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list