Evenimente
 

Atelier de lucru #BeTheChange: Perspectiva tinerilor cu privire la implementarea conceptului economiei circulare în Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat marți, 30 noiembrie 2021, al șaselea eveniment din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat conceptului economiei circulare pentru tinerii din Republica Moldova”.



Progrese, constrângeri și priorități după șapte ani de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic și cu susținerea oferită de Fundația Konrad Adenauer Republica Moldova, a prezentat vineri, 26 noiembrie 2021, în cadrul unui eveniment public, principalele constatări ale Raportului Alternativ „Șapte ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova: Progrese. Constrângeri. Priorități”.


Bursierii programului „Politici publice pentru dezvoltare – #PoliticiPentruDezvoltare” 2021

IPRE vă prezintă cei cinci tineri cercetători, care vor beneficia de burse în cadrul proiectului de instruire Politici publice pentru Dezvoltare 2021.

Summitul Parteneriatului Estic 2021: Așteptările tinerilor de la procesele de revitalizare și avansare a europenizării Republicii Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat miercuri, 3 noiembrie 2021, al cincilea eveniment din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat așteptărior tinerilor de la Summit-ul Parteneriatului Estic 2021. Acest eveniment a fost conceptualizat de tinerii din cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021

  Opinii



IPRE consideră insuficient de argumentată și respectiv inoportună soluția de reorganizare prin comasarea ANRE și Consiliul Concurenței

Institutul pentru Politici și Reforme Europene a elaborat o opinie preliminară, care se expune privind oportunitatea reorganizării autorității de reglementare și monitorizare a activităților din sectoarele energeticii și autorității naționale în domeniul concurenței.

 


Polarizarea etnică în Republica Moldova: cum să contracarăm discursul și acțiunile instigatoare la dezbinare? Op-Ed de Mihai Mogîldea

Polarizarea etnică a societății și instigarea la divizare a reprezentant unul din instrumentele intens utilizate în ultima perioadă. Reținerea procurorului general Alexandru Stoianoglo la începutul lunii octombrie a atras după sine o serie de critici lipsite de suport factologic, ce făceau trimitere la discriminarea pe criteriul etnic a acestuia. Aceste comentarii, venite atât din partea lui Stoianoglo, cât și a unor decidenți politici, au avut drept scop inflamarea spiritelor în regiunea autonomă găgăuză și redirecționarea dezbaterilor din spațiul public pe marginea acestui subiect către o pistă falsă. Ambele demersuri au fost sortite eșecului, fiind consemnate câteva acțiuni sporadice de protest șideclarații cu iz politic din partea reprezentanților conducerii regiunii.



OPINIE PRELIMINARĂ privind conceptul mecanismului de evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

Autori: Membrii GEJ (Ecaterina Popșoi, Olesea Doronceanu, Pavel Grecu, Tatiana Ciaglic)

Prezenta Opinie preliminară elaborată de membrii Grupului de Experți în domeniul Justiției, este transmisă în adresa Ministerului Justiției în contextul anunțului public din 19 octombrie 2021, privind inițierea procesului de elaborare a Conceptului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.

  Note analitice



Notă analitică IPRE: Cum relansăm diplomația economică a Republicii Moldova?

Autor: Elena Varta, director de program în cadrul Centrului de Politici și Reforme (CPR Moldova)

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) publică o notă analitică, care trece în revistă cele mai importante constrângeri actuale și vine cu un set de recomandări și intervenții pentru relansarea diplomații economice a Republicii Moldova, axată pe atragerea investițiilor străine și creșterea eficienței activității autorităților naționale competente în baza criteriilor clare de performanță.



Notă analitică IPRE: De ce încă nu avem parcări cu plată în municipiul Chișinău?

Autor: Stanislav Ghilețchi, director adjunct IPRE

Spațiul carosabil de lângă bordură reprezintă unul din bunurile municipiului Chișinău pe care autoritățile locale încă nu-l exploatează pentru binele tuturor locuitorii capitalei Republicii Moldova. În spațiul public de multe ori s-a discutat despre faptul că nu există parcări cu plată pentru că nu permite legea sau nu există regulament. Astfel, este necesar de intervenit pe cadrul legal. Dar, efortul cel mai mare pentru implementarea parcărilor nu constă în ajustarea cadrului legal, ci în schimbarea paradigmei de dezvoltare și abandonarea practicii de a asigura parcări „gratuite” achitate din bugetul public de toți cetățenii, inclusiv de acei care nici nu au automobile. De exemplu, pentru amenajarea parcării publice de lângă Parcul Dendrariu au fost planificate 3.8 milioane lei pentru 170 de locuri (22,143 lei per loc de parcare).  Principalele cauze identificate pentru tergiversarea implementării parcărilor cu plată din Chișinău: preferința disproporționată a autorităților locale în favoarea parcărilor gratuite, inactivitatea direcției generale transport public și căi de comunicație și conlucrarea defectuoasă și limitată cu autoritățile centrale.

  Studii



Raport Alternativ IPRE: Șapte ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova – Progrese, Constrângeri și Priorități

Pe parcursul celui de-al șaptelea an de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova (1 septembrie 2020 – 1 septembrie 2021), se atestă în continuare un progres calitativ mai înalt în acele domenii și sectoare, care au fost condiționate în cadrul programelor de suport bugetar și de asistență macrofinanciară, oferite de UE. În anul 2021 a crescut încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană. Peste 57% din cetățenii Republicii Moldova optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.



Monitorul Justiției nr. 11. Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ)

Monitorul Justiției #11 se expune cu privire la evoluțiile cheie în sectorul justiției din perioada 1 septembrie 2021 – 31 octombrie 2021 și include o serie de constatări și concluzii ale Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ).

Studiu #BugetulMeu: Deși clientelismul politic se manifestă la distribuirea resurselor financiare publice, acest fenomen tinde să se diminueze

Alocarea surselor bugetare de la nivel central către cel local pe criterii politice continuă să fie o practică obișnuită, după cum relevă Bugetul de Stat pe 2021. Astfel, estimările arată că apartenența politică este semnificativ statistic și este strâns legată de transferurile pentru cheltuieli de capital. Este previzibil ca unitățile administrativ teritoriale conduse de persoane apropiate majorității în parlament să primească transferuri mult mai mari în comparație cu raioanele și localitățile administrate de persoane neafiliate guvernului. Potrivit estimărilor, localitățile care au primari, care sunt reprezentanți ai partidelor de guvernământ, conform Bugetului de Stat pe 2021, vor beneficia de transferuri inter-bugetare cu 40,2% mai mari decât transferurile acordate orașelor și satelor care au administrații neafiliate cu guvernul.

Aceasta este una dintre concluziile principale ale Studiului „Clientelismul politic în gestionarea fondurilor publice” (ediție actualizată), care a fost prezentat pe 16 noiembrie curent, la un eveniment public on-line, organizat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, care este cofinanțat de Uniunea Europenă (UE) și Fundației Konrad Adenauer și implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Studii Est Europene (EESC, Lituania).

  Podcast

 

Podcast 39. „Noi și Europa”. Viziunea și prioritățile pe termen scurt și mediu ale noii componențe a CEC

Care este viziunea și care sunt obiectivele setate pentru mandatul actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale? Ce-și propun membrii CEC-ului pe termen scurt și mediu în materie de perfecționarea legislației electorale? Cum poate fi îmbunătățit procesul de vot în Republica Moldova? La toate aceste întrebări vom încerca să răspundem astăzi în cadrul unui nou podcast alături de Pavel Postică, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale. Eu sunt Cristina Popușoi și asculați Noi și Europa, un podcast despre europenizarea Republicii Moldova.

  Video

 

(VIDEO) Experții GEJ despre dosarul Procurorului General suspendat

În ultima perioadă atenția publică a fost focusată asupra unui subiect de importanță majoră: dosarul penal pornit împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Membrii Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ), din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme (IPRE), au analizat în cadrul unui video contextul și mersul urmării penale în privința lui Alexandr Stoianoglo.


(video) Cum relansăm diplomația economică a Republicii Moldova?

Subiectul diplomației economice a Republicii Moldova a revenit de mai multe ori în atenția opiniei publice pe parcursul ultimului an. Diplomația economică este un domeniu foarte important, în special pentru micile economii, și presupune promovarea intereselor economice naționale în afara țării. În cazul Republicii Moldova, deși indispensabil, domeniul dat a rămas nevalorificat.

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list