Evenimente 



Noua eră digitală și inovațiile: Cum UE sprijină educația, afacerile și E-Serviciile
 

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundaţia Hanns Seidel – Republica Moldova, în cooperare cu Europe Cafe și proiectul „Vizibilitatea asistenței UE și Uniunii Europene în Republica Moldova în 2021”, precum și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Rlive, a organizat cea de a cincea dezbatere publică online în formatul #EUDebatesCafe: „Noua eră digitală și inovațiile: Sprijinul UE pentru Educație, Afaceri și E-Servicii”.




#inforMD – un nou proiect împotriva dezinformării în Republica Moldova
 

Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au lansat, miercuri, 12 mai 2021, în cadrul unui atelier introductiv online, proiectul „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”.




#BeTheChange: Bune practici din învățământul superior din UE: Oportunități pentru tinerii din Republica Moldova
 

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundaţia Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat vineri, 14 mai 2021,  primul eveniment online în cadrul inițiativei #BeTheChange dedicat bunelor practici din învățământul superior din UE și oportunități pentru tinerii din Republica Moldova. Acest eveniment a fost conceptualizat de tinerii din cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021. 



Află cine sunt câștigătorii EUROPA QUIZ: UNIUNEA EUROPEANĂ: 71 ANI DE LA ADOPTAREA DECLARAȚIEI SCHUMAN
 

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, Tinerii Ambasadori Europeni, Asociația Businessului European, Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu, Europe Cafe și proiectul „Vizibilitatea asistenței UE și UE în Republica Moldova”, a organizat, sâmbătă, 22 mai 2021, evenimentul „EUROPA QUIZ: UNIUNEA EUROPEANĂ: 71 ANI DE LA ADOPTAREA DECLARAȚIEI SCHUMAN”.




Monitorul #EWM4Moldova: pilotarea mecanismului de avertizare timpurie a „războiului hibrid” în Republica Moldova
 

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, luni, 31 mai 2021, evenimentul public în format online unde au fost prezentate constatările și recomandările preliminare ale Monitorului #EWM4Moldova care testează mecanismul de avertizare timpurie a ”războiului hibrid” elaborat și prezentat la începutul anului curent. Evenimentul de asemenea, a oferit ocazia de totalizare a activităților realizate de IPRE pe parcursul ultimului în cadrul proiectului „#EWM4Moldova – Elaborarea unui Mecanism de Alertă Timpurie pentru Contracararea Amenințărilor Hibride”, implementat cu susținerea Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

  Opinii
 


O țară mai puternică are nevoie de o politică externă inteligentă. Op-Ed de Iulian Groza și Nicu Popescu /// IPN.MD
 

Autor: Iulian Groza și Nicu Popescu

Anul acesta, Republica Moldova va sărbători cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență. Până atunci, țara va avea și un nou parlament și, eventual, un nou guvern. Cu această ocazie, Moldova ar avea șansa să-și actualizeze obiectivele de politică externă, astfel ca aceasta să contribui la transformarea țării într-un stat mai bine guvernat, mai democratic și mai puternic.
 

  Note Analitice
 


O țară mai puternică are nevoie de o politică externă inteligentă


Autori: Iulian Groza și Nicu Popescu

Pe termen scurt, politica externă a Republicii Moldova ar trebui să se concentreze pe (a) obținerea mai multor vaccinuri pentru 2021 și eventual să asigure procurarea vaccinurilor pentru următorii câțiva ani; (b) participarea țării la eforturile pan-europene de dezvoltare a certificatului digital care să permită cetățenilor moldoveni vaccinați să călătorească fără restricții în Europa; (c) elaborarea, împreună cu partenerii internaționali, a unui plan comprehensiv de redresare economică; (d) intensificarea cooperării cu agențiile anti-fraudă din alte state în investigarea spălării banilor și a fluxurilor bancare frauduloase, anchetarea și a recuperarea activelor furate. Dar Moldova nu își poate permite să se preocupe doar de urgențe. Problemele structurale ale țării trebuie abordate, de asemenea, cât mai rapid. Republica Moldova are nevoie de o viziune și de politici durabile în multe domenii, dincolo de reforma sectorului justiției, pentru dezvoltarea infrastructurii, eradicarea problemelor ecologice sau avansarea Moldovei în era digitală.
 
  Studii
 


 

Monitorul Justiției nr. 8. Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ)
 

Monitorul Justiției este un produs IPRE realizat în cadrul inițiativei Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ) și care prezintă evoluțiile cheie din sectorul justiției din Republica Moldova.

Prezentul raport, Monitorul Justiției #6, se expune cu privire la evoluțiile cheie în sectorul justiției din perioada 1 februarie 2021 – 31 martie 2021.

  Podcast

Podcast 31. „Noi și Europa”. Asistența UE pentru raioanele și satele din Republica Moldova
 

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic și politic al Republicii Moldova. O spun statisticile oficiale, care arată că, în prezent, circa 2/3 din exporturile Republicii Moldova ajung pe piața europeană. Tot în Europa merg și cetățenii Republicii Moldova. Conform ultimului sondaj al Institutului Republican Internațional (IRI), peste 72% din respondenți consideră Uniunea Europeană drept cel mai important partener economic al țării noastre, cu circa 16% mai mult față anul 2016.

  Video

 

(Video) Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
 

Anul acesta, Republica Moldova va sărbători cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență. Până atunci, țara va avea și un nou parlament și, eventual, un nou guvern. Cu această ocazie, Moldova ar avea șansa să-și actualizeze obiectivele de politică externă, astfel ca aceasta să contribui la transformarea țării într-un stat mai bine guvernat, mai democratic și mai puternic. Diplomația moldovenească ar trebui să se preocupe mai întâi de nevoile imediate și structurale ale țării.

  Infografice

(Infografic) Verificarea averii și intereselor persoanelor cu funcții publice

Colegii noștri din cadrul Grupului de Experți în domeniul Justitiei (#GEJ) au elaborat un infografic privind principalele etape ale verificării averii și intereselor persoanelor care detin funcții publice. Prin acest infografic ne dorim să explicăm în termeni simpli cum are loc procesul de verificare a averii și intereselor persoanelor care dețin funcții publice.
 

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list