Notă de Poziție IPRE: Amicus Curiae cu privire la sesizările nr. 282a/2023 și nr. 60a/2024
Autori: Pavel Cazacu și Angela Popil, membri ai Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ)
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o Notă de Poziție, care se expune cu privire la sesizările nr. 282a/2023 și nr. 60a/2024 referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 65 / 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și din Legea nr. 252 / 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative , sesizări căror a fost atribuit număr unic de înregistrare „282a”.
Concluzia Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) este că majoritatea prevederilor, a căror constituționalitate se solicită a fi verificată, au fost examinate și supuse unei analize profunde, inclusiv în mod repetat, de către Comisia de la Veneția, care s-a expus prin opiniile și avizele comunicate autorităților la etapa elaborării și adoptării Legii nr. 65/2023 și Legii nr. 252/2023. Autoritățile au modificat proiectele de lege, reflectând majoritatea recomandărilor înaintate de Comisia de la Veneția.
Mai multe detalii privind recomandările GEJ, sunt disponibile aici.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova –#JustițiePentruMoldova”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.