(Infografice) Funcționarea Sistemului Informațional „eRețeta” în Republica Moldova
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu GIZ Moldova, a elaborat două infografice ce analizează rezultatele preliminare, dar și principalele progrese și provocări legate de implementarea sistemului informațional „eRețeta” în Republica Moldova.
Conform datelor examinate, prin intermediul SI „eRețeta”, pot fi prescrise și valorificate 167 de denumiri comune internaționale de medicamente, adică 1237 denumiri comerciale de medicamente și 57 de modele de dispozitive medicale compensate. De asemenea, sunt autorizate și înregistrate 4096 de medicamente și 48 401 dispozitive medicale, iar rata de acoperire a SI „eRețeta” este de 4,07% în cazul medicamentelor și doar 0,11% în cazul dispozitivelor medicale.
În doar o lună de funcționare, la data de 30 aprilie 2024, prin SI „eRețeta” au fost prescrise 222 160 rețete electronice, valorificate prin intermediul a 1343 de unități farmaceutice. Totodată, 146 215 de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate prescrise prin intermediul sistemului. Suma compensată din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM).
SI „eRețeta” are potențialul să schimbe radical atitudinea și gradul de încredere a populației în soluțiile digitale din domeniul de sănătate, dar și să impulsioneze dezvoltarea de noi soluții. SI „eRețeta”, care include toate categoriile și pozițiile de medicamente și dispozitive medicale, este practic singura soluție care ar urma să fie utilizată de către fiecare cetățean sau rezident al Republicii Moldova. Din acest considerent, este prioritară extinderea numărului de beneficiari ai soluției, pentru a face posibilă prescrierea tuturor pozițiilor de medicamente și dispozitive medicale prin intermediul SI „eRețeta”.
Totodată, autoritățile trebuie să elaboreze o Strategie de dezvoltare și implementare a e-Sănătății în Republica Moldova, care să descrie conceptul de e-Sănătate, să prevadă acțiunile concrete și indicatorii exacți de monitorizare a acestora, care vor duce la implementarea conceptului de e-Sănătate, prin identificarea instituțiilor responsabile și partenerilor care vor facilita și susține acest proces, dar și a resurselor financiare necesare în acest sens. Pentru a asigura o adopție și asimilare mai bună a soluțiilor digitale în domeniul de e-sănătate, e nevoie de exclus lucrul duplicativ al medicilor, farmaciștilor și altor categorii de profesioniști. În acest context, este necesară revizuirea cadrului normativ și a protocoalelor clinice pentru a exclude obligația medicilor de a efectua acțiuni, înscrieri în format pe hârtie, atunci când sunt utilizate și soluții informaționale care acoperă aceste funcții.
Mai multe informații pe marginea acestui subiect, puteți afla în nota analitică „Realități și perspective pentru domeniul e-Sănătății în Republica Moldova. Studiu de caz: Implementarea eRețeta în Republica Moldova și Estonia”, disponibilă aici.
Aceste infografice au fost elaborate de către IPRE, cu suportul comun al proiectelor „Fondul de Consiliere în Politici” și „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțate de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementate de către GIZ Moldova.