Evenimente 

EU DEBATES CAFÉ: Soluții cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice prin creșterea eficienței energetice și promovarea energiei regenerabile

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitatea asistenței UE și a Uniunii Europene în Republica Moldova în anul 2021” și cu susținerea Fundației Hanns Seidel, a organizat, joi, 28 octombrie 2021, cu ocazia Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, o ediție specială dezbaterii publice online în formatul #EUDebatesCafe privind soluțiile cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice a țării prin creșterea eficienței energetice și promovarea energiei regenerabile.

 

Cel de-al doilea Forum Anual pentru Bugetare Participativă: oportunități și provocări privind asigurarea participării bugetare la nivel local

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, vineri, 8 octombrie 2021, cel de-al doilea Forum Anual privind Participarea Bugetară, realizat în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. 

 

  Opinii


Opinie IPRE privind urmărirea penală a Procurorului General suspendat

Pe parcursul mandatului de Procuror General al lui Alexandr Stoianoglo și chiar înainte de acesta, există mai multe evenimente și incidente care creeau aparența unei relații și a unor interese comune între acesta și inculpatul Veaceslav Platon. Informațiile date devin cu atât mai grave în contextul în care Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare la demersul expres al Procurorului General, iar soția acestuia până în prezent figurează în calitate de beneficiară a două companii ale lui Veaceslav Platon


MEMO IPRE: Contextul dosarului penal intentat împotriva Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat un MEMO, ce descrie contextul care a precedat inițierea urmăririi penale  împotriva Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.


OPINIE IPRE privind oportunitatea introducerii în legislație a institutului confiscării civile


Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o opinie, care se expune cu privire la mecanismul actual de confiscare aplicat față de bunurile rezultate din activitate infracțională și averea nejustificată.

Participarea tinerilor la vot: între interpretări eronate și abordări inovative. Comentariu de Mihaela Fedoseev și Mihai Mogîldea

Autori: Mihaela Fedoseev și Mihai Mogîldea

„Dată fiind dinamica în creștere a emigrării tinerilor din Republica Moldova, extinderea reprezentanților generației a doua de emigranți în rândul diasporei moldovenești, dar și consecințele negative ale emigrației asupra calității educației civice și electorale, în special în zonele rurale, sunt necesare intervenții și acțiuni sustenabile la nivel de politici, menite să răspundă impactului noilor provocări de ordin social și demografic asupra participării tinerilor la vot…

 

  Podcast
 


 

Podcast 38. „Noi și Europa”. Soluția pentru combaterea dezinformării constă în promovarea educației media

Suntem martorii unei probleme complexe, care necesită reforme și o viziune de substanță pe termen scurt și mediu atât din partea conducătorilor universităților, cât și a instituțiilor guvernamentale. Cine și cum ar trebui să asigure reorganizarea instituțiilor din învățământul superior? Cât de dependente sunt bugetele universităților de fluctuația numărului de studenți? Cum putem crește atractivitatea universităților din Republica Moldova pentru studenții străini? Este consolidarea autonomiei universitare cheia pentru reformele interne ale universităților?

Am încercat să găsim răspunsuri la aceste întrebări, dar și să înțelegem care sunt prioritățile de reformă pentru modernizarea Universității de Stat din Moldova, alături de Igor Șarov, rectorul USM.

 

  Video

 

(Video) Dosarele de rezonanță care au cutremurat Republica Moldova (cazul Frauda Bancară și Denis Ulanov)

După mai bine de 7 ani de la demararea investigației privind Frauda Bancară, numită și ”Jaful Secolului”, nimeni dintre beneficiarii finali ai furtului a aproximativ 14 miliarde de lei din sistemul bancar nu a fost condamnat, iar banii nu au fost recuperați. De ce lucrurile se mișcă atât de greu? Aceasta este principala întrebare la care experții IPRE răspund într-un nou epizod al mini-documentarului video, elaborat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu privire la dosarul de rezonanță, care îl are drept protagonist pe Denis Ulanov, deputat care este învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul „fraudei bancare”.


(Video) Dosarele de rezonanță care au cutremurat Republica Moldova (cazul Ilan Șor)

După mai bine de trei ani de când cauza deputatului și primarului de Orhei, Ilan Șor, se află în instanța de Apel, au fost amânate peste 60 de ședințe, iar Curtea Supremă de Justiție (CSJ) joacă ping-pong cu acest dosar. Cauza lui Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul Fraudei Bancare, a fost strămutată în 2018 de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul. Iar, în luna august a acestui an a fost din nou relocată la Chișinău.


(Video) Dosarele de rezonanță care au cutremurat Republica Moldova (cazul Veaceslav Platon)

Cauzele penale care vizează frauda bancară, dar și pe Veaceslav Platon, Ilan Șor, Denis Ulanov continuă să rămâne fără vreo finalitate. Cetățenii așteptă deznodăminte în aceste dosare de rezonanță care au sărăcit Republica Moldova și au compromis-o pe plan internațional. Procesele bat însă pasul pe loc. De ce se tergiversează investigarea acestor cauze și cum inculpații trag de timp sau reușesc să scape de justiție? Acestea sunt doar câteva întrebări care preocupă societatea. 

 

(Video) Activitatea Procuraturii pe cauze de rezonanță în anii 2020-2021

Activitatea Procuraturii în anii 2020-2021 pe cauze de rezonanță a fost una cel puțin modestă. Aceasta este concluzia principală a juriștior Institutului pentru Politici și Reforme Europene, expusă într-un material video infromativ.

 

(Video) Verificarea integrității persoanelor cu funcții de demnitate publică care dețin funcții de conducere în cadrul autorităților publice autonome

Cum am ajuns ca în fruntea unor instituții de stat, care achită salarii impunătoare să fie persoane integritatea cărora este pusă sub semn de întrebare? Problema e că, candidații pentru aceste funcții nici măcar nu pot fi verificați de Autoritatea Națională de Integritate înainte de a ocupa fotoliul de conducere. În special, șefii autorităților publice autonome, numiți de parlament, cum ar fi cei de la Centrul Național Anticorupție, Consiliul Concurenței, Comisia Electorală Centrală, Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Curtea de Conturi, Consiliul Audiovizualului și altele.

 

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list