Evenimente 


#BeTheChange: Implicarea tinerilor din grupurile minorităților etnice în procesele decizionale: un nou început

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat miercuri, 18 august 2021,  al treilea eveniment din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat implicării tinerilor din grupurile minorităților etnice în procesele decizionale. Acest eveniment a fost conceptualizat de tinerii din cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021.  

  Opinii


OPINIE privind verificarea integrității persoanelor cu funcții de demnitate publică care dețin funcții de conducere în cadrul autorităților publice autonome

Autori: Iulian Rusu și Ecaterina Popșoi

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o opinie, care se expune cu privire la modul de verificare a integrității și intereselor candidaților pentru funcții publice, care sunt desemnați de către Parlament. În mod special este analizat mecanismul de verificare a declarațiilor de avere și interese prin prisma Legii nr. 133/2016 dar și a verificării candidaților în baza prevederilor Legii nr. 271/2008.


Manipularea cu mesaje geopolitice – tot mai neeficientă în campaniile electorale?

Autor: Mihaela Fedoseev,  stagiar și cercetătoare junior în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

Campaniile electorale din Republica Moldova au cunoscut de-a lungul anilor cele mai diverse narative pline de falsuri, dezinformări și nelipsitele mesaje geopolitice folosite pentru a polariza societatea. Aceste narative se refereau de la promovarea ideilor că Moldova nu ar avea o altă alternativă decât să se alăture proiectului geopolitic rus sau să se unească cu România, până la consolidarea narațiunilor care invocau sentimente anti-românești, anti-UE, anti-NATO. În marea lor parte, partidele politice care promovau astfel de mesaje electorale aveau ca scop divizarea societății și promovarea agendelor politice străine intereselor Republicii Moldova. Deși aceste narative nu au lipsit nici din recenta campanie electorală, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au demonstrat că manipulările cu mesaje geopolitice sterile nu mai au efectul așteptat de cei care le promovează și nu mai reprezintă o strategie de succes pentru cooptarea sprijinului politic din partea majorității alegătorilor din Republica Moldova. Iată câteva motive care explică schimbarea trendului.


Lecții post-electorale pentru o guvernare transparentă în Republica Moldova

Autor: Mihai Mogîldea, Lider de echipă, programul Europenizare

Victoria confortabilă a PAS-ului în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie i-a oferit unui singur partid controlul total asupra actului de guvernare, lucru care nu s-a mai întâmplat în Republica Moldova după 2001. Deși votarea unor proiecte de legi și „trecerea” acestora prin Guvern și Parlament poate părea o sarcină ușoară în configurația politică actuală, este foarte important să fie asigurat un dialog inclusiv și deschis pentru consultarea și revizuirea acestora. Testul credibilității și consecvenței pentru actuala majoritate parlamentară va ține inclusiv de modul în care se va raporta la opiniile avizate și critice venite din afara spectrului politic. Un alt aspect va viza rolul acordat partidelor parlamentare și extra-parlamentare de opoziție de către PAS, ținând cont că vocea opoziției a fost cu preponderență ignorată în legislaturile anterioare.


Critica la adresa PAS pe strategia sa de reformare a justiției este prematură – acesta trebuie judecat după rezultat

Autor: Dumitru Mînzărari, expert asociat IPRE și cercetător științific la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate

De ce critica la adresa PAS pe modul în care a inițiat reforma justiției este prematură și posibil periculoasă, căci poate pune sub pericol toată schimbarea promisă? Această analiză va atrage atenția la necesitatea concentrării nu pe forma reformelor, ci pe substanța acestora. Iar substanța reformelor cere obligatoriu înțelegerea mecanismului problemei pe care acestea o țintesc. Din start vreau să subliniez că acest comentariu cel mai probabil iese din tipare și anticipez diverse critici, dar încurajez cititorii întâi de toate să fie atenți la argumentele menționate aici. În general, pot spune că am criticat anterior destul de frecvent și dur politicile și acțiunile atât ale PAS, cât și ale președintei Maia Sandu. Și există posibilitatea să apără motive să o fac și pe viitor. Deci, nu pot fi acuzat de faptul că aș fi părtinitor.

  Studii
 


 

IPRE publică Cartea Albă a Justiției

Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat Cartea Albă a Justiției, care analizează sectorul justiției, inclusiv ce ține de modul de funcționare a autorităților de autoadministrare, modului de organizare a organelor din sistemul justiției, promovarea integrității, transparenței și profesionalismului, asigurarea calității procesului de formare inițială și continuă, stagiu profesional și admiterea și cariera în profesiile juridice, precum și aplicarea tehnologiilor informaționale.

  Infografice
 

 

Infografic: Cartea Albă a Justiției

Colegii noștri din cadrul Grupului de Experți în domeniul Justiției (#GEJ) au elaborat un infografic în baza publicației „Cartea Albă a Justiției”. Cartea Albă a Justiției analizează sectorul, inclusiv modul de funcționare a autorităților de autoadministrare, modul de organizare a organelor din sistemul justiției, promovarea integrității, transparenței și profesionalismului, asigurarea calității procesului de formare inițială și continuă, stagiu profesional și admiterea și cariera în profesiile juridice, precum și aplicarea tehnologiilor informaționale.

Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list