#JustițiePentruMoldova: Opinie la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale)
Grupul de Experți în Domeniul Justiției (GEJ) din cadrul Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a recepționat scrisoarea Ministerului Justiției nr. 03/3693 din 30.09.2024 prin care a fost transmis spre avizare proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale) înregistrat la Cancelaria de Stat cu numărul unic 228/MJ/2024. Proiectul de lege urmărește fortificarea mecanismului de urmărire și identificare a bunurilor infracționale pentru a sprijini organele responsabile de confiscare și executare efectivă a acestora, precum și asigurarea măsurilor de gestionare și planificare a activelor, prin alinierea cadrului normativ național la standardele legislației UE.
Proiectul este elaborat ca răspuns la necesitatea actualizării strategiei de recuperare a bunurilor obținute ilegal și instituirea unui nou mecanism eficient de recuperare a activelor. Această necesitate a fost identificată în cadrul Planului de acțiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene, prezentate în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană.
În acest context, experții GEJ au elaborat o Opinie, în care remarcă că, pe lângă eforturile legislative de aliniere la aquis-ul comunitar, reconceptualizarea regimului juridic al mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale este o necesitate care derivă dintr-o serie de inadvertențe și lacune ale legislației materiale, procesual și execuțional penale care fac dificilă aplicarea eficientă a acestui mecanism și care a fost sesizată la nivel național de către instituțiile cu atribuții în acest domeniu.
În același timp, GEJ consideră că, intervențiile legislative de anvergură, cu care vine acest proiect, urmează a fi analizate cu precauție din perspectiva respectării drepturilor omului și a principiilor de drept penal consfințite la nivel constituțional și în Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale (CEDO), în mod primar și pe cale jurisprudențială. În special, atenția experților se îndreaptă spre obiecțiile și propunerile din Sinteză ce vizează: prezumția de nevinovăție, protejarea dreptului de proprietate, dreptul la un proces echitabil și dreptul la viață privată.
Mai multe detalii aflați din Opinia GEJ, care este disponibilă aici.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova – #JustițiePentruMoldova”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.