Lituania, o țară cu aproape trei milioane de locuitori, a beneficiat de 30 de miliarde de euro din partea UE în cele două decenii de când este membră a Uniunii Europene. Această sumă colosală pentru un stat mic a contribuit la progrese în toate domeniile, precum economie, agricultură și energie, afirmă șeful reprezentanței Comisiei Europene în Lituania, Marius Vaščega, într-un interviu exclusiv oferit pentru jurnalista ONE TV, Alina Cotoros, la Vilnius, acolo unde are oficiul reprezentantul structurii europene.
„Au trecut deja 20 de ani de când Lituania este în Uniunea Europeană, dar bineînțeles, drumul Lituaniei către Uniunea Europeană a început din 1995, aș spune sau poate chiar mai devreme și știți că au fost diverse fonduri legate de pregătirile pentru aderarea la UE pentru a face procesul mai ușor, pentru că aderarea la UE nu este un premiu în sine, ci doar o oprire pe drumul aderării Lituaniei la UE în 2004. După aceea, au fost multe alte lucruri pe care Lituania a încercat să le realizeze, a încercat să intre în Schengen, unde ai libertatea de circulație. Lituania a încercat să intre în zona euro și să se conecteze din toate perspectivele posibile la UE, iar unele dintre proiecte sunt încă în desfășurare, dar dacă ne gândim la perioada de la 2004 până în prezent, când avem 20 de ani în UE, s-au investit peste 30 de miliarde de euro de către UE în Lituania. Și asta este mult pentru o țară cu până la trei milioane de oameni. E mult, dar cred că, până la urmă, nu este vorba atât de suma fondurilor, cât de ceea ce ai putea face cu acele fonduri. Și cred că sunt câteva cifre pe care aș putea să le menționez și care ar putea fi interesant de comparat. Lituania, în 2004, când a aderat la UE, avea 50% din media PIB-ului UE, iar acum în jur de 90 %, deci a avut o creștere uriașă. Comerțul extern a crescut de mai multe ori și acum o majoritate absolută a acelui comerț este cu UE”.
Potrivit șefului reprezentanței Comisiei Europene în Lituania, Marius Vaščega, există proiecte europene în toate domeniile, iar cele din domeniul energetic au o importanță deosebită, dat fiind faptul că statul baltic a renunțat la resursele energetice rusești, devenind, astfel, prima țară europeană care a obținut independența energetică.
,,Știți, dacă ați merge prin Lituania, ați vedea un număr uriaș de proiecte peste tot, începând cu lucruri mici, care contează pentru oameni. Centre sportive, piscine, școli renovate, drumuri, piste pentru biciclete, toate aceste lucruri mici care fac viața mai ușoară pentru oameni și pe care le apreciază foarte mult. Dar, bineînțeles, mergând dincolo de asta, poți vedea și proiecte mai mari. De exemplu, recent, o interconexiune de gaze care a fost sprijinită de UE în Lituania. Interconexiuni electrice, pentru că nu ai nevoie doar de drumuri, ai nevoie și de interconexiuni energetice cu Vestul pentru a avea o integrare completă. Deci, de fapt, oriunde ai privi, ați vedea diferența realizătă cu ajutorul fondurilor UE”.
Reprezentantul Comisiei Europene a mai evidențiat că este important nu doar să primești fonduri și să le aplici corect, ci și să ai multe idei bune și originale pentru a le accesa.
,,Cred că cel mai important lucru este să ai idei bune pentru proiecte bune, pentru proiecte care aduc cea mai mare valoare adăugată și aceasta este diferența. Atunci poți realiza cu adevărat o schimbare în economie. De aceea, este important să ai un sistem bun astfel încât să ai suficienți solicitanți, mai întâi de toate, astfel încât să existe o competiție între diverse proiecte, dar și asta ar asigura calitatea proiectului și, de fapt, acestea schimbă viețile oamenilor și aduc prosperitate economică și creștere”.
Întrebat ce lecții poate învăța Republica Moldova din experiența Lituaniei pe măsură ce începe propriul drum de aderare, Marius Vaščega a menționat mai multe aspecte, printre care perseverența.
,,Roma nu a fost construită într-o zi. Este nevoie de puțin timp pentru a face lucruri. Și trebuie să o faci din prima zi, a doua zi, a treia zi și să continui până când rezultatele apar. Acum ne uităm la Lituania, dar am spus deja la început că Lituania este pe calea UE de 30 de ani, 20 de ani în UE și 30 de ani pe calea UE. Așadar, a durat timp, a durat perseverență, a durat cu adevărat să faci lucruri din nou și din nou, să te uiți înapoi la ele, să le îmbunătățești și apoi să le faci din nou și să mergi înainte. Aceasta este cea mai mare lecție. În al doilea rând, trebuie să te gândești întotdeauna să le explici oamenilor beneficiile modelului pe care Uniunea Europeană încearcă să îl promoveze și acest model se bazează pe drepturile omului, pe democrație, pe economia de piață și lucruri de genul acesta. Este important să explici asta pentru că nu este vorba doar despre fonduri. UE aduce un anumit sistem stabil care este în beneficiul oamenilor. Și este important să ții cont de asta și să stai în spatele lui, pentru că, dacă este vorba despre democrație, dacă este vorba despre drepturile omului, dacă este vorba despre economia de piață, în cele din urmă, va începe să aducă rezultate”.
În ceea ce privește lecțiile din perioada de preaderare la UE, oficialul european Marius Vaščega menționează că este nevoie de sprijinul partenerilor europeni, dar și de cel al cetățenilor țării care aspiră să devină membri cu acte în regulă ai Uniunii Europene.
„Drumul Lituaniei către UE nu a fost 100 % în mișcare. A fost o perioadă când Lituania a fost lăsată puțin în urmă și nu a fost invitată la negocierile de aderare, în timp ce alte state au fost invitate. La final, toate cele zece țări care au fost inițial alese, au putut adera la UE. Este un lucru bun că Lituania, în loc să se supere că lucrurile nu decurg atât de bine, a dublat eforturile și a reușit să intre în UE odată cu același val de extindere. Așadar, aceasta este ceva de avut în vedere. Nu este că, dacă ceva nu decurge 100 % corect, nu poți îmbunătăți mereu. Este un proces care are două componente. În primul rând, trebuie, desigur, să-ți convingi partenerii europeni, dar, de asemenea, trebuie să ai și sprijinul propriei populații”.
Acest material a fost produs în cadrul proiectului #Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, implementat de #IPRE cu suportul Info Trust Alliance, finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe și implementat de GIZ Moldova.