Lansarea versiunii preliminare a ediției a II-a revizuită și actualizată a Codexului Constituțional
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, în cooperare cu Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Republicii Moldova, anunță publicarea versiunii preliminare a ediției a II-a revizuite și actualizate a Codexului Constituțional.
Această lucrare include traducerea în limba română a Constituțiilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, a Republicii Moldova și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cartea este o revizuire și actualizare a primei ediții a Codexului Constituțional, care a fost lansată în 2015 de Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, în cooperare cu Ministerul Justiției al României și sub egida Monitorului Oficial al României.
Profesorul universitar, dr. Ștefan Deaconu, coordonatorul ediției, este de părere că: „Această ediție a Codexului Constituțional reprezintă un instrument esențial pentru cei interesați de constituționalism și de funcționarea instituțiilor democratice. Un aspect deosebit al acestei ediții este includerea Constituției Republicii Moldova, stat care a început recent negocierile de aderare la Uniunea Europeană.”
Codexul oferă acces la texte fundamentale, facilitând înțelegerea sistemelor juridice din Europa și servind drept cadru de referință pentru eventualele reforme constituționale în Republica Moldova și România.
În cuvântul înainte, ministrul justiției din România, Alina-Ștefania Gorghiu și ministrul justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, au subliniat: „Apariția acestui volum al Codexului Constituțional, care include traducerea în limba română a Constituțiilor Statelor Membre ale UE și a Constituției Regatului Unit, vine într-un context istoric pentru Republica Moldova, care se pregătește de un referendum pentru revizuirea Constituției și aderarea la Uniunea Europeană. Atât România, cât și Republica Moldova, împărtășesc aceleași valori și aspirații europene și merită un viitor comun în cadrul culturii juridice europene.”
Iulian Groza, director executiv al IPRE și lector al ediției, a adăugat: „Această ediție este publicată într-un moment important pentru Republica Moldova, având în vedere lansarea negocierilor de aderare la UE în iunie 2024. Versiunea finală a Codexului va fi completată în funcție de rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, subliniind astfel legătura dintre evoluțiile constituționale și viitorul european al Republicii Moldova.”
Mulțumiri tuturor autorilor acestei ediții a Codexului: doamnei Președintă a Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, doamnei judecător al Curții Constituționale a României, prof. univ. dr. Elena Simina Tănăsescu, domnului senator Robert Marius Cazanciuc, domnului prof. univ. dr. Ștefan Deaconu și domnului prof. univ. dr. Silviu Gabriel Barbu. De asemenea, aducem un omagiu respectuos domnului prof. univ. dr. Ioan Muraru, fost Președinte al Curții Constituționale a României, pentru contribuția sa la prima ediție a Codexului.
Mulțumim tuturor partenerilor din Republica Moldova și România pentru sprijinul lor neprețuit în realizarea acestei lucrări. Mulțumiri speciale sunt adresate Editurii Cartier pentru sprijinul și profesionalismul deosebit în editarea lucrării în condiții grafice de înaltă calitate.
Pentru mai multe informații despre versiunea tipărită și evenimentele de prezentare, vă invităm să ne urmăriți în perioada următoare.
Versiunea preliminară electronică a Codexului Constituțional poate fi accesată aici în limba română Volumul I aici și Volumul II aici.