Opinie în adresa Curții Constituționale privind sesizarea nr. 118g/2020 referitoare la excepțiile de neconstituționalitate cu privire la unele articole ale legii privind accesul la informație
Prezenta opinie este formulată în calitatea de răspuns la solicitarea Curții Constituționale nr. PCC-01/118g/502 din 27 octombrie 2020, adresată prin poștă Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Princiapele concluzii ale opiniei sunt:
a) Prevederile articolului 7 alin. (2) lit. c) și articolului 8 alin. (1) din Legea nr. 982/2000 nu corespund prevederilor articolelor 34 și 54 din Constituție, după cum a fost interpretat de Înalta Curte în jurisprudența sa (Hotărârea Curții Constituționale nr. 29/2019);
b) Prevederile articolelor 4 alin. (2) și 11 alin. (1) punctul 3) din Legea nr. 982/2000 sunt norme generale și de trimitere, fiind în corespundere prevederilor Constituției atât timp cât normele de referință vor asigura aplicarea testului de proporționalitate, făcând distincție clară între cazul unei persoane fizice ce deține funcții ce presupun exercitarea unei prerogative de putere publică și cazul unei persoane fizice care nu deține astfel de funcție publică.
c) Criteriile care ar putea fi utilizate pentru a determina grade diferite de aplicare a drepturilor concurente de acces la informație și de viață privată sunt strâns legate de mandatul oferit din partea societății persoanelor fizice prin diferite proceduri (numire, alegere, selecție etc.) prevăzute de legea națională, cu înclinarea în interesul dreptului la informație cu limitarea proporțională a dreptului la viață privată.
Această publicație a fost elaborată în cadrul proiectului „Grupul de Experți în domeniul Justiției”, susținut financiar de Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova. Conținutul publicației este opinia Grupului de Experți în domeniul Justiției și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros Moldova.
Fullscreen Mode