PROIECTUL: Elaborarea unui Mecanism de Avertizare Timpurie și Răspuns Eficient împotriva Amenințărilor Hibride
Obiectivul general al proiectului:
Obiectivul general al acestui proiect este de a explica mecanismele „războiului hibrid” ca tehnologie de conflict, prin analiza impactului diverselor instrumente „hibride”, permițând intervenții de politici orientate conceptual și, prin urmare, eficiente, din partea societății civile, a think-tank-urilor, a mass-media, a comunității științifice și a autorităților publice.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Elaborarea un Mecanism de Avertizare Timpurie, ce va facilita identificarea acțiunilor „hibride” de agresiune străină;
- Sporirea capacităților societății civile, mass-media și comunitatății științifice, prin explorarea și pilotarea Mecanismului de Avertizare Timpurie elaborat în cadrul proiectului, inclusiv în cooperare cu autoritățile publice relevante.
Activitățile-cheie din cadrul proiectului:
O echipă de experți din partea IPRE și Centrul pentru Studii Strategice din Haga vor lucra împreună la implementarea următoarelor activități:
- Dezvoltarea unui document analitic care să clarifice tehnologia instrumentelor din spatele conceptului de „războiului hibrid” și să permită crearea de politici mai eficiente, care să abordeze riscurile „războiului hibrid” printr-un Mecanism de Avertizare Timpurie.
- Elaborarea unei metodologii care va sta la baza Mecanismului de Avertizare Timpurie și Răspuns Eficient împotriva Amenințărilor Hibride, bazat pe indicatori propuși spre monitorizare și evaluare.
- Elaborarea unui Note Analitice, ce va conține principalele observații și constatări din urma pilotării Mecanismului de Avertizare Timpurie și Răspuns Eficient împotriva Amenințărilor Hibride.
- Organizarea evenimentelor interne și publice, workshop-uri și vizite de lucru în capitalele europene, pentru explicarea și promovarea Mecanismului de Avertizare Timpurie și Răspuns Eficient împotriva Amenințărilor Hibride.
Beneficiarii proiectului:
- ONG-urile, centrele de cercetare și comunitatea academică din Republica Moldova;
- Factorii de decizie din Republica Moldova, în particular Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Serviciul de Informații și Securitate, alte ministere de resort, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova;
- Sursele media din Republica Moldova;
- Publicul general, cetățenii Republicii Moldova.
Perioada de implementare a proiectului:
Proiectul este finanțat de Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău.
Acest proiect va fi implementat în perioada iulie 2020 – martie 2021 (9 luni).