EDITORIAL: Misiunea EUBAM: un exemplu de succes pentru cooperarea sectoriala dintre Republica Moldova si UE
Autor: Mihai Mogîldea, Expert Asociat, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
***
În anul 2019 se împlinesc 14 ani de la lansarea Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina. În această perioadă, EUBAM a devenit una dintre cele mai durabile și mai eficiente misiuni ale UE în vecinătatea estică. Mandatul său a fost prelungit de cinci ori începând cu anul 2007, demonstrând un angajament clar al UE de a asista autoritățile moldovenești și ucrainene în scopul îmbunătățirii capacității instituționale și consolidării securității frontierelor.
În contextul tensionăriirelațiilor bilaterale dintre Chișinău și Bruxelles după evenimentele din iunie 2018, EUBAM rămâne un exemplu relevant pentru modul în care se poate asigura transferul de bune practici sectoriale de la nivel european la cel național, chiar și în situația când cooperarea politică se află în impas. În acest caz, cel puțin două condiții-cheie necesită a fi îndeplinite: (1) deschiderea/cererea venită din partea autorităților Republicii Moldova de a beneficia de asistența UE la nivel sectorial și (2) implementarea de facto a reformelor strategice elaborate de comun acord cu experții UE. Anume aceste premise au asigurat lansarea Misiunii EUBAM și sustenabilitatea acesteia până în prezent.
NOTA: Acest editorial a fost pregătit în contextul Evenimentului public EU Debates Cafe ”Securizarea frontierelor UE și ale Republicii Moldova în epoca provocărilor multiple”, organizat la Chișinău la 22 aprilie 2019 de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în cooperare și cu suportul Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova în cadrul proiectului ”EU Debates Cafe”.
Fullscreen Mode