Evenimente 


Volumul disproporționat de muncă în instanțe – un obstacol în calea eficienței justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundaţia Hanns Seidel – Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Rlive.md, a organizat, joi, 22 iulie 2021, cea de a opta dezbatere publică online în formatul #EUDebatesCafe dedicată volumului disproporționat de muncă în instanțele, care este un obstacol în calea eficienței justiției.

A fost dat start cursului de formare media pentru tineri din cadrul proiectului „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) a dat start cursului de formare media pentru tineri realizat în cadrul proiectului „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”.

 

Valeriu Pașa: Multe posturi TV neglijează subiectul dezinformării /// Dezbatere IPRE în cadrul proiectului #inforMD

Unele surse media aruncă în public diferite manipulări, pentru a face ca societatea să adere la anumite idei, care vin din afara Republicii Moldova. Propaganda Kremlinului duce un război împotriva țărilor vestice, cu scopul de a aduce dezbinare în alianțele pro-occidentale. O parte din aceste idei sunt amplificate de actori locali, finanțați de Federația Rusă, a specificat Valeriu Pașa, președintele Comunității Whatch Dog, care a participat la dezbaterea publică cu tema „Rolul mass-media în combaterea dezinformării”, transmite IPN.

 

Anghelina Gaidarji: Vorbitorii de rusă și oamenii din localități mai mici sunt mai vulnerabili în fața știrilor false /// Dezbatere IPRE în cadrul proiectului #inforMD

Vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova cred în special în informațiile difuzate de canalele TV din Federația Rusă. Vorbitorii de rusă discută mai des despre ceea ce face președintele rus Vladimir Putin, și nu acțiunile președintelui moldovean Maia Sandu, iar aceasta se întâmplă pentru că vorbitorii de rusă nu au alternativă – în Republica Moldova nu există niciun canal TV, care ar difuza doar în limba rusă. Plus la aceasta, oamenii sunt manipulați, pentru că în minciuni e mai ușor să crezi, a menționat Anghelina Gaidarji, jurnalistă la portalul de știri TUK Moldova, Taraclia, la dezbaterea publică cu tema: „Rolul mass-media în combaterea dezinformării”, transmite IPN.

  Opinii


Diaspora poate contribui la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova

Comentariu de Dumitru Vicol și Iulian Groza

Potrivit mai multor studii, mai mult de jumătate din cei aflați peste hotare sunt deja cu familiile lor. Aceasta, în combinație cu fenomenul de emigrare a familiilor întregi și a peste 144 mii de dosare noi de redobândire a cetățenii românești, ar putea conduce la o scădere a remitențelor în următorii ani. Figura 1 arată numărul cetățenilor din diaspora ca proporție din populație conform estimărilor ONU (cu excepția celor stabiliți în România și Ucraina) versus remitențele per PIB în perioada anilor 2010-2020. Se observă că proporția remitențelor per PIB scade, în timp ce proporția diasporei în totalul populației crește. Acest aspect reflectă, probabil, efectul reîntregirii familiilor menționat mai sus.

Protecția infrastructurii critice: O nouă prioritate a Republicii Moldova

Comentariu de Valeriu Țurcanu și Iulian Rusu

Alegerile parlamentare anticipate sunt un prilej favorabil pentru a revizui prioritățile naționale. Programele electorale ale candidaților înregistrați se referă la securitatea națională doar tangențial și prin prisma altor priorități. Mai mult decât atât, acestea nu corespund necesităților urgente ale securității naționale. Infrastructură critică, o componentă esențială a securității naționale, lipsește din programele electorale ale majorității candidaților înregistrați. Prin urmare, un efort adițional pentru a înțelege esența sectorului infrastructurii critice și necesitatea unui cadru normativ și instituțional consolidat de protejare a acesteia este necesar.

  Note Analitice
 

Notă analitică: DIASPORA, NU ESTE „PARALELĂ”!

Autori: Dumitru Vicol, analist financiar și expert asociat IPRE și Vadim Pistrinciuc, Director Executiv al Institutul pentru Inițiative Strategice IPIS.

„Diaspora” este probabil unul din cele mai pronunțate cuvinte în ultimii ani de către cetățenii Republicii Moldova. Participarea masivă a diasporei la ultimele scrutine electorale sugerează că autoritățile statului vor trebui să intensifice programele naționale dedicate diasporei și să consolideze dialogul cu diaspora. Factorul determinant al migrației în scop de muncă este cel economic din cauza nivelului mic de salarizare și insuficiența veniturilor în mediul rural. Dacă intențiile de emigrare vor persista, aceasta va pune constant presiune asupra sistemului de pensii. Iar în anul 2030 numărul beneficiarilor de pensii ar putea depăși numărul salariaților.

  Studii
 


 

Monitorul Justiției nr. 9. Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ)

Monitorul Justiției este un produs IPRE realizat în cadrul inițiativei Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ) și care prezintă evoluțiile cheie din sectorul justiției din Republica Moldova. Prezentul raport, Monitorul Justiției #9, se expune cu privire la evoluțiile cheie în sectorul justiției din perioada 1 mai 2021 – 30 iunie 2021

  Podcast

Podcast 32. „Noi și Europa”. Prioritățile de politică externă ale președintei Maia Sandu pe înțelesul tuturor

În primele șase luni ale mandatului său, agenda de politică externă a președintelui Maia Sandu a inclus mai multe vizite oficiale și întrevederi bilaterale cu liderii statelor europene. Pentru a înțelege mai bine care sunt prioritățile de politică externă ale președintelui Maia Sandu, dar și viziunea instituției prezidențiale pe dimensiunea celor mai importante dosare de politică externă, am discutat cu Cristina Gherasimov, consilier prezidențial în domeniul politicii externe.


Podcast 33. „Noi și Europa”. Combaterea dezinformării: este ajustarea cadrului legislativ o soluție pentru Republica Moldova?

Spațiul informațional din Republica Moldova este afectat de fenomenul dezinformării și știrilor false. Prin intermediul resurselor media online, controlate de către unii lideri politici, sunt propagate zilnic știri false și părtinitoare, menite să contribuie la formarea preferințelor electorale ale alegătorilor. În același timp, Republica Moldova este ținta unor campanii de dezinformare construite din exterior și infiltrate pe piața media autohtonă, prin intermediul unor agenții de știri, dar și portaluri sau blogguri, a căror entități de conducere nu sunt cunoscute publicului.


Podcast 34. „Noi și Europa”. Voința politică este crucială pentru combaterea corupției

De ce n-am reușit în ultimii 30 de ani să minimizăm impactul corupției asupra bunăstării cetățenilor Republicii Moldova? Cum putem estima într-un mod cât mai eficient indicele de corupție la nivel național? Când o să reușească Republica Moldova să-și construiască propriul DNA și ce lecții putem prelua din experiența luptei anticorupție în România? Vom încerca să găsim răspunsuri la aceste întrebări alături de invitata noastră, Laura Ștefan, coordonatoarea activităților anticorupție din cadrul Expert Forum din București și membră a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție de pe lângă Președintele Republicii Moldova.


Podcast 35. „Noi și Europa”. Rolul și impactul dezinformării în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a abundat în mesaje denigratoare, instigări la ură și încercări ale unor concurenți electorali de a dezbina societatea. Toate aceste derapaje au fost uneori împachetate sub emblema unor opinii, comentarii și dezvăluiri ale reprezentanților partidelor politice, tirajate cu mult interes de către unele televiziuni și portaluri de știri afiliate politic. Mai mult decât atât, liderii unor partide politice nu s-au ferit să utilizeze un limbaj rasist și discriminatoriu, nefiind penalizați în vreun fel de autoritățile responsabile de monitorizarea campaniei electorale.

 

  Video
 

 

(video) Diaspora nu este paralelă!

Diaspora este unul dintre cele mai pronunțate cuvinte de către cetățenii Republicii Moldova în ultimii ani. Participarea masivă a diasporei la ultimele alegeri sugerează că autoritățile publice vor trebui să intensifice programele naționale dedicate diasporei și să consolideze dialogul cu componenta civică a diasporei. Aceasta este una din concluziile principale ale ale videoului informativ elaborat în baza notei analitice semnate de Dumitru Vicol, analist financiar și expert asociat IPRE și Vadim Pistrinciuc, Director Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS).

 

Campanie de informare

Ce se întâmplă după ziua alegerilor parlamentare din 11 iulie? /// Mihai Mogildea, Lider de echipă, programul Europenizare #IPRE

Acest video face parte din campania de informare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie realizată de TVR Moldova în parteneriat cu IPRE și Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte.

Cum se formează guvernul după validarea alegerilor parlamentare /// , Mihai Mogîldea, Lider de echipă, programul Europenizare #IPRE

 

Acest video face parte din campania de informare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie realizată de TVR Moldova în parteneriat cu IPRE și Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte.
Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list