Evenimente 


Cum poate fi îmbunătățit procesul de verificare a averilor și intereselor în sectorul justiției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul oferit de Fundaţia Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și RLive, a organizat joi, 15 aprilie 2021, cea de a patra videoconferință #EUDebatesCafe din 2021 în regim on-line, dedicată verificării averilor și intereselor în sectorul justiției, moderată de Ecaterina Popșoi, asistent de proiect în cadrul IPRE.

 

  Opinii
 


OPINIE privind instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 zile prin Hotărârea Parlamentului nr. 49/2021

Autor: Iulian Rusu, Director executiv adjunct IPRE membru al Grupului pentru Experți în domeniul Justiției (GEJ) 

Prezenta opinie se expune cu privire la modul în care a fost instituită starea de urgență de către Parlamentul Republicii Moldova prin adoptarea la data de 31 martie a Hotărârii Parlamentului nr. 49/2021.


 

OPINIE privind utilizarea citării electronice în procesul judiciar

Prezenta opinie se expune cu privire la modul de citare în cadrul procesului de judecată prin aplicarea căilor electronice de comunicare. Concluzia noastră este că sistemul actual de citare a justițiabililor este ineficient și depășit de soluțiile tehnice disponibile. Costurile mari pe care le suportă instanțele judecătorești și organele de urmărire penală pot fi redirecționate pentru a dezvolta și îmbunătăți soluții mai eficiente și mai puțin costisitoare cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

  Note Analitice
 


Din 1 septembrie 2021 autoturismele din regiunea transnistreană vor fi obligate să circule în afară doar cu numere de înmatriculare „neutre”


Autor: Alexandru Flenchea

Din 1 septembrie 2021 urmează să fie pus capăt practicii tacite de admitere pe teritoriul Ucrainei a autoturismelor înmatriculate de autoritățile regiunii transnistrene. Subiectul a fost în discuție, intermitent, începând cu octombrie 2018, odată cu inițierea realizării înțelegerilor între Chișinău și Tiraspol privind înmatricularea autoturismelor din regiune cu plăcuțe de model „neutru”. Implementarea deplină a legislației naționale privind regimul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene va contribui la un management mai bun al acesteia, dar și va constitui un element important al procesului de reglementare transnistreană cu obiectivul final de reintegrare a Republicii Moldova.


 

Sistemul bancar din Republica Moldova ar trebui să utilizeze mai eficient lichiditățile


Autori: Dumitru Vicol, analist asociat la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și strategist pe piețe emergente în Londra și Stanislav Ghilețchi, Director adjunct IPRE
 

Lichiditatea excesivă sunt resursele sistemului bancar din Republica Moldova peste rezervele obligatorii care nu sunt utilizate. Acest indicator este crucial pentru a determina capacitatea sistemul bancar de a credita atât sectorul real și public. În Moldova, la fel ca și în alte țări din regiune, există o abundență de lichiditate. O explicație ar putea fi o combinație dintre criteriile de acceptare riguroase și lipsa cererilor de credite solide. În plus, lipsa alternativelor de economisire în afara depozitelor bancare la fel contribuie la această problemă structurală. Respectiv, băncile centrale din regiune, în colaborarea cu instituțiile statului, au jucat un rol pro activ prin preluarea unor riscuri și oferirea lichidităților condiționate care ar duce la creditarea sectorului real și public.

  Studii
 


 

Monitorul Justiției nr. 6. Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ)
 

Monitorul Justiției este un produs IPRE realizat în cadrul inițiativei Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ) și care prezintă evoluțiile cheie din sectorul justiției din Republica Moldova.

Prezentul raport, Monitorul Justiției #6, se expune cu privire la evoluțiile cheie în sectorul justiției din perioada 1 februarie 2021 – 31 martie 2021.



Monitorul Justiției nr. 7. Grupul de Experți în domeniul Justiției (GEJ)

Monitorul Justiției este un produs IPRE realizat în cadrul inițiativei Grupului de Experți în domeniul Justiției (GEJ) și care prezintă evoluțiile cheie din sectorul justiției din Republica Moldova.Prezentul raport, Monitorul Justiției #7, este o ediție specială care se expune cu privire la hotărârile adoptate de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova din perioada 7 decembrie 2020 – 31 martie 2021.

  Podcast

Podcast 30. „Noi și Europa”. Comunicarea despre procesul de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova

Cum putem comunica într-un mod eficient despre pandemia de COVID-19, dar mai ales despre procesul de vaccinare anti-COVID? Este o întrebare la care atât autoritățile publice, cât și decidenții politici, încă încearcă să găsească un răspuns. Lipsa de coerență în mesajele transmise din partea acestora creează deseori confuzii și indignare în rândul cetățenilor Republicii Moldova și afecteză încrederea populară în acțiunile demarate de către autorități. Conform sondajelor publicate în ultima lună, aproximativ 45% dintre cei chestionați nu doresc să se vaccineze. Mai mult decât atât, doar 28% dintre cetățenii cu vârsta între 18 și 29 de ani ar fi dispuși să-și administreze serul.

  Video

 

(Video) Hotărârile Curții Constituționale pe marginea legilor adoptate de Parlament în decembrie 2020

Grupul de Experți în domeniul Justiției (#GEJ) din cadrul IPRE prezintă principale acțiuni ale Curții Constituționale legate de controlul constituționalității legilor controversate adoptate de Parlament în luna decembrie 2020. 

  Infografice

Infografic: Cum se desfășoară votul prin internet în Estonia?

 

Vă prezentăm un infografic despre principalele etape și caracteristici ale procesului de vot prin internet în Estonia. Prin intermediul acestui material, urmărim să oferim mai multe informații despre implementarea acestei metode alternative de vot în Estonia, ce sunt relevante în contextul dezbaterilor curente privind introducerea metodelor alternative de exprimare a votului în Republica Moldova. Mai multe detalii la acest subiect, puteți găsi în cadrul Studiului „Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei”.



 

Infografic: Procesul de vot prin corespondență în România


Vă prezentăm un infografic despre procesul de vot prin corespondeță în România. Prin intermediul acestui material, urmărim să oferim mai multe informații despre experiența României, care este relevantă în contextul dezbaterilor curente privind introducerea metodelor alternative de exprimare a votului în Republica Moldova. Mai multe detalii la acest subiect, puteți găsi în cadrul Studiului „Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei”.
Pagina noastră pe Facebook
Site
Email
YouTube
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list