Evenimente 


Spre un mecanism de avertizare timpurie pentru Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, joi, 25 Martie 2021,  un workshop online în cadrul căruia a fost discutat studiul IPRE intitulat „Un Model de Avertizare Timpurie a Războiului Hibrid: Spre un Mecanism de Avertizare Timpurie pentru Republica Moldova”.

Lecțiile învățate pentru sistemul medical din Republica Moldova la un an de la declanșarea pandemiei COVID-19

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundaţia Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat miercuri, 31 martie 2021,  cea de a treia videoconferință #EUDebatesCafe din 2021 în regim on-line, dedicată lecțiilor învățate pentru sistemul medical din Republica Moldova la un an de la începerea pandemiei COVID-19.
 
Invitații la eveniment, care a fost moderat de Mihai Mogîldea, Lider de echipă, programul Europenizare în cadrul IPRE, au vorbit despre principalele provocări pentru sistemul medical din Republica Moldova în primul an de pandemie, în ce măsură alocările bugetare pentru sistemul de sănătate au acoperit necesitățile existente, cum poate fi impulsionată creșterea ratei de vaccinare în Republica Moldova pe parcursul etapelor doi și trei, dar și în ce măsură autoritățile guvernamentale au reușit să conducă o campanie eficientă de informare privind măsurile de protecție împotriva COVID-19.

Rezultatele concursului Programului de Stagiu Plătit IPRE 2021Rezultatele concursului Programului de Stagiu Plătit IPRE 2021
 

Aflați care colegii noștri care vor participa în cadrul programului #StagiuIPRE2021, aleși după un proces complex de evaluare. 


 

Lansarea rețelei de cercetători #YoungFellowsIPRE202


Vă prezentăm colegii invitați să participe în cadrul unei noi inițiative #YoungFellowsIPRE2021.
  Opinii
 


Comentariu: Votul prin internet – o necesitate pentru Republica Moldova


Autor: Victor Guzun

„Necesitatea de a oferi cetățenilor o soluție alternativă și fiabilă de vot, oriunde s-ar afla, este esențială. Totodată, este firesc ca votul prin internet, ca și oricare soluție nouă, să fie privit cu o anumită ezitare. Există însă suficiente argumente care să conteste aceste temeri, riscurile de implementare graduală a votului online fiind gestionabile, iar principlalele elemente necesare existând deja în Republica Moldova…”
 

Op-Ed: Kyiv și Chișinău: E timpul pentru o apropiere ordonat


Autori: Leo Litra și Nicu Popescu

Chișinău și Kyiv trec printr-o perioadă de apropiere în ultima vreme. Președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskiy sunt hotărâți să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări. Acest impuls la nivel înalt poate îmbunătăți cu siguranță relațiile, dar ele trebuie totuși să ocolească mai multe obstacole care au complicat relația de până acum.
 

Opinie: Selecția și desemnarea judecătorilor de instrucție necesită îmbunătățiri esențiale


Autori: Grupul de Experți în Domeniul Justiției (Iulian Rusu, Veronica Mihailov-Moraru, Tatiana Ciaglic)

Grupul de experți în domeniul justiției (#GEJ) a elaborat Opinia cu privire la modul de selecție și desemnare a judecătorilor de instrucție. Opinia analizează mecanismul actual de selecție și desemnare al judecătorilor de instrucție, prezintă considerentele Curții Constituționale nr. 7/2020 care s-a expus cu privire la constituționalitatea normelor din Legea nr. 514/1995 privind organizarea judecătorească, în special articolul 151, dar și se expune cu privire la proiectul de Lege de modificare a Legii nr. 514/1995 propus de Ministerul Justiției, menit să pună în aplicarea Hotărârea nr. 7/2020 a Curții Constituționale.

  Podcast


Podcast 28. „Noi și Europa”. 29 de ani de la declanșarea conflictului transnistrean: multe întrebări, puține răspunsuri

Episodul 28 al podcastului „Noi și Europa” este dedicat subiectului declanșării conflictului transnistrean, ce durează de 29 de ani. În această ediție, am discutat doi ex-Viceprim-miniștri pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea și Cristina Lesnic, dar și cu Pavel Cazacu, avocat specializat pe domeniul drepturilor omului în cadrul Asociației Promo-Lex. Am abordat mai multe aspecte legate de evoluția procesului de negocieri, problema drepturilor omului în regiunea transnistreană, dar și necesitatea unei viziuni strategice pentru soluționarea acestui diferend.



Podcast 29. „Noi și Europa”. Cum Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea inițiativelor tinerilor din Republica Moldova?

În episodul 29 al podcastului „Noi și Europa”, vă invităm să cunoașteți proiectele a trei tineri absolvenți ai programului de burse al Eastern Partnership Civil Society Facility, destinat activiștilor din țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Am discutat împreună cu Nadejda Cervinscaia, Alexandru Bădărău și Stas Ghilețchi despre inițiativele dezvoltate cu suportul Uniunii Europene, ingredientele implementării unui proiect de succes și rezultatele activităților dezvoltate în cadrul #EaPCivilSocietyFellowship.

  Video

(Video) Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei

Ultimele alegeri prezidențiale din noiembrie 2020 au scos în prim-plan necesitatea facilitării procesului de vot pentru cetățenii moldoveni, în special pentru cei aflați peste hotarele țării. Rata record de prezență de urne în străinătate, a peste 260 000 de votanți, epuizarea buletinelor de vot în cadrul a 8 secții de votare, cât și cozile lungi de așteptare formate la mai multe secții din Germania, Franța sau Marea Britanie, au demonstrat faptul că Republica Moldova trebuie să demareze procesul de implementare a metodelor alternative de exprimare a votului.

Aceasta este una din principalele concluziile ale videoului produs în baza Studiului „Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei”, prezentat pe 23 februarie curent, în cadrul unui eveniment public on-line, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu LID Moldova, Expert-Forum și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC).

Septimius Pârvu despre implementarea metodelor alternative de vot în România
Victor Guzun, Expert în e-guvernare, despre implementarea metodelor alternative de vot în Estonia
Copyright © *2021* *Institutul pentru Politici și Reforme Europene*, All rights reserved.

Contacte:
Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova,
MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list