Sorina Ştefîrtă
Președinta Consiliului de administrare
Eugen Carpov
Vicepreședintele Consiliului de administrare
Marin Ciobanu
Vicepreședinte al consiliului de Administrare
Victor Lutenco
Vicepreședinte al Consiliului de Administrare
Eugen Sturza
Membru al Consiliului de Administrare
Iulian Groza
Director executiv IPRE, Membru din oficiu al Consiliului de Administrare
Iurie Leancă
Membru al Consiliului de Administrare
Valentina Ursu
Membră al Consiliului de Administrare
Victor Chirilă
Membru al Consiliului de Administrare
Igor Boțan
Membru al Consiliului de Administrare
Vladislav Kulminski
Membru al Consiliului de Administrare
Miroslav Lajcak
Membru Ononorific al Consiliului de Administrare
Radoslaw Sikorski
Membru Ononorific al Consiliului de Administrare
Carl Bildt
Membru Onorific al Consiliului de Administrare
Sorina Ştefîrtă
Președinta Consiliului de administrare

Sorina Ștefârță este o jurnalistă și o comunicatoare cu o vastă experiență. A studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Moldova, dar şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Între 2001 și 2012 a fost redactor-şef coordonator al cotidianului „Timpul”. Anterior a lucrat la cotidianul „Flux”. O perioadă a fost directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism.

Eugen Carpov
Vicepreședintele Consiliului de administrare

Eugen Carpov este actualmente Director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Anterior a fost Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova (2011-2014) și Deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2014-2018). În perioada 2002 - 2005 a fost ambasador al Republicii Moldova în Polonia, iar în perioada 2005 - 2007 – ambasador și șef de misiune al Misiunii Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dl Carpov deține rangul diplomatic de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar.

Marin Ciobanu
Vicepreședinte al consiliului de Administrare

Marin Ciobanu este director general al Agenției de Investiții din Republica Moldova.Pe parcursul a mai multor ani el a fost administratorul principal al Zonei Economice Libere Bălți. Dl Ciobanu este Președinte al Asociațiației Patronale din Industria Prelucrătoare și membru al Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale. De asemenea, el îndeplinește funcția de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Instituțională, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți. Dl Ciobanu are studii în dezvoltarea economică la Universitatea Friedrich-Alexander din Germania.

Victor Lutenco
Vicepreședinte al Consiliului de Administrare

Victor Lutenco este actualmente manager de program la Organizația Internațională pentru Migrațiune. Are studii universitare în domenii științelor politice și administrative și studii post-universitare de la Humphrey School of Public Affairs (Minneapolis, SUA). Dl Lutenco este Magistru în Administrate Publica de la Școala Harward Kennedy (SUA). A activat timp de mai mulți ani în organizații internaționale, iar în 2010 a fost numit în funcția de consilier al Prim-ministrului, funcţie deţinută până în decembrie 2012 când a devenit şef al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora. În 2015 este unul dintre membri fondatori ai IPRE, iar în perioada 2015-2018 a fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Eugen Sturza
Membru al Consiliului de Administrare

Eugen Sturza actualmente conduce Partidului Popular European din Moldova. În perioada 2017-2019 a fost Ministru al Apărării al Republicii Moldova. Este unul din membri fondatori IPRE, unde a activat ca Moderator Reforma administrației (2015-2017). În perioada 2013–2015 a fost Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, iar din 2009 până în 2013 Consilier al prim-ministrului R. Moldova. A absolvit Facultatea de Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova.

Iulian Groza
Director executiv IPRE, Membru din oficiu al Consiliului de Administrare

Iulian Groza este expert în relații internaționale, afaceri europene și bună guvernare cu expertiză ce vizează țările Parteneriatul estic, UE și Rusia. Este fost vice-ministru de externe al Republicii Moldova, responsabil cu integrarea europeană și dreptul internațional. Înainte de aceasta a ocupat funcții diferite la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, inclusiv în calitate de director general și director adjunct al Direcției pentru integrare europeană. De asemenea, a activiat în cadrul Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE. Este membru al consiliului de administrație al Institutului pentru inițiative strategice (IPIS). Dl Groza are o diplomă universitară în drept. De asemenea, a făcut studii europene postuniversitare la Universitatea din Birmingham și studii de securitate NATO la SNSPA din București. Este doctorand în drept la Universitatea de Stat din Moldova. Dl Groza este diplomat de carieră și deține rangul diplomatic de ministru-consilier. El este bursier FCO Chevening.

Iurie Leancă
Membru al Consiliului de Administrare

Iurie Leancă este diplomat și politician de carieră. A absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, licenţiat în relaţii internaţionale. În perioada 1993–1997 a fost ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în SUA. Din 1998 până în 2001 a fost vice-ministru, viceprim-ministru al afacerilor externe a Republicii Moldova. În perioada 2005–2007 a fost consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale, iar din 2005 până în 2009 vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Politică Externă. În perioada 2009–2013 a fost viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. În perioada 2013–2014 este prim-ministru al Republicii Moldova, din 2015 până în 2018 a fost în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 2017-2018 a fost Vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar din 2018 până în 2019 a fost Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană. În perioada 2015-2019 a fost preşedinte al Partidului Popular European din Moldova.

Valentina Ursu
Membră al Consiliului de Administrare

Valentina Ursu este directoare la Vocea Basarabiei Radio / TV. Ea este o jurnalistă care a lucrat la radio Europa Liberă în perioada 2004-2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. În 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit" - în grad de Comandor. În 2009 i s-a conferit Ordinul Republicii. A fost desemnată de cinci ori câștigătorul Topului Jurnaliștii Anului. A scris cartea „Rîul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992).

Victor Chirilă
Membru al Consiliului de Administrare

Victor Chirilă este Ambasadorul Republicii Moldova în România. Anterior a fost director executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE). Este licențiat în istoria la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Master în relații internaționale la Școala Naționala de Studii Politice și Administrative, București și Master în politici publice europen la Universitatea Edinburgh. Dl Chirilă a fost consilier pentru politică externă al Prim-ministrtului Republicii Moldova (2011-2012) și a ocupat anterior mai multe funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova (1996-2006).

Igor Boțan
Membru al Consiliului de Administrare

Igor Boțan este director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT). Este licențiat în fizică la Universitatea de Stat din Moldova (1982). De asemenea, deține un doctorat, în fizică și matematică. A studiat și la Universitatea Georgetown. Între 1992 și 1994 a lucrat pentru președintele Moldovei. Din 1995 a fost corespondent pentru revista online Moldova Azi și pentru ziarul Vocea Civică. Între 2000-2008, dl Boțan a lucrat în calitate de comentator politic pentru Radio Free Europe, BBC, The Economist Intelligence Unit și TV8.md.

Vladislav Kulminski
Membru al Consiliului de Administrare

Vladislav Kulminksi este expert în analize și planificare strategică, administrație publică și soluționarea conflictelor. În prezent, el este președintele consiliului de administrație al Institutului pentru Inițiative strategice (IPIS). A lucrat în domeniul politiclor de administrație publică la Banca Mondială. Vladislav a fost consilier principal al prim-ministrului Republicii Moldova când Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, conducând o unitate de analiză strategică. În 2019, a fost invitat la guvernul condus de Maia Sandu, în calitate de consilier al prim-ministrului pentru politică externă și planificare strategică. Vladislav a dezvoltat și a desfășurat programe de soluționare a conflictelor în regiune, inclusiv programe de consolidare a încrederii, și a lucrat ca expert politic pentru Ambasadele SUA și Marea Britanie în Moldova. El are o diplomă MPA de la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs și un masterat în Relații Internaționale și studii europene de la Universitatea Central Europeană. Este membru al Fulbright, al John Smith și al Conferinței de securitate din München, tineri lideri.

Miroslav Lajcak
Membru Ononorific al Consiliului de Administrare

Miroslav Lajčák este în prezent reprezentantul special al UE pentru dialogul dintre Belgrad-Pristina. Anterior, a fost viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe al Slovaciei și președinte al Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite pentru a 72-a sesiune (2017-2018). Între 2010 și 2012, dl Lajčák a fost director general pentru Rusia, vecinătatea estică și Balcanii de Vest în cadrul SEAE. Are o vastă experiență în sud-estul Europei, unde a fost cunoscut pentru rolul său de mediator și reprezentant personal al Înaltului Reprezentant al UE pentru PESC, Javier Solana, în Muntenegru în 2006. A fost Reprezentant Special al UE pentru Bosnia și Herțegovina din 2007- 2009. Ambasadorul Lajčák este absolvent de drept la Universitatea Commenius din Bratislava. A studiat relații internaționale la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova și este, de asemenea, absolvent al Centrului European George C. Marshall pentru Studii de Securitate, Garmisch-Partenkirchen, Germania.

Radoslaw Sikorski
Membru Ononorific al Consiliului de Administrare

Radoslaw Sikorski este în prezent membru al Parlamentului European. Este un om de stat distins la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) și Cercetător principal la Centrul pentru Studii Europene de la Școala Harward Kenedy. Anterior, el a dețintut funcția de președinte al camerei inferioare a Poloniei, ministru de externe în cabinetul prim-ministrului Donald Tusk din (2007 - 2014) și ministru al apărării în (2005 - 2007). De asemenea, a ocupat funcții anterioare în guvern, inclusiv în funcția de ministru adjunct al apărării naționale în 1992 și de ministru adjunct al afacerilor externe în perioada 1998-2001. Împreună cu Carl Bildt, fostul prim-ministru al Suediei, el este văzut ca unul dintre principalii arhitecți ai Parteneriat Estic. La începutul carierei sale, Sikorski a fost corespondent de război în Afganistan și Angola.

Carl Bildt
Membru Onorific al Consiliului de Administrare

Carl Bildt a fost atât prim-ministru, cât și ministru de externe al Suediei. Sub conducerea sa, guvernul a inițiat reforme economice liberale majore și a negociat aderarea Suediei la UE. Reputat diplomat internațional, el a fost, de asemenea, trimis special al UE în fosta Iugoslavie, înalt reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, trimis special al ONU în Balcani și copreședinte al Conferinței de pace de la Dayton. Dl Bildt are, de asemenea, un profil bine stabilit în cercurile tehnologice. El este președintele Comisiei globale pentru guvernarea internetului, fost consilier al ICANN și un susținător de înaltă calitate al unei piețe digitale globale. Bildt a absolvit Universitatea din Stockholm.

Politica Cookie, Confidențialitate

Acest site foloseste cookie-uri. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai mult

Accept