(foto) #youth4NATO. Studenții de la Bălți au fost informați despre activitățile NATO în cadrul unei lecții publice /// Diez.md

(foto) #youth4NATO. Studenții de la Bălți au fost informați despre activitățile NATO în cadrul unei lecții publice /// Diez.md

Proiectul „Tineri pentru NATO – 70 de ani de pace și securitate în Europa” a continuat cu cea de-a doua lecție publică desfășurată la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, din Bălți. Alături de patru invitați, studenții au analizat pașii de constituire NATO, modul în care funcționează această organizație, și desigur, relațiile dintre NATO și Republica Moldova pe dimensiunea Programului “Știință pentru Pace”. Au fost dornici să afle mai multe despre NATO nu doar studenții de la drept, ci și studenți de la alte specialități specialități, precum limbi străine, economie sau psihologie.

Evenimentul a fost deschis de către prorectora universității, Lidia Pădureac, care a vorbit despre importanța acestor evenimente pentru cunoștințele studenților și, în general, pentru informarea corectă a societății.

„NATO nu este doar armată, este important să cunoaștem că securitatea poate fi promovată din toate punctele de vedete. Suntem bucuroși că avem astfel de oaspeți la noi și că studenții vor afla mai multe despre NATO, ceea ce va face ca stereotipurile despre această organizație să rămână în trecut”, a menționat prorectora.

#Coperarea dintre NATO și Republica Moldova

Kristina Baleisyte, Șefa Biroului de Legătură NATO în Republica Moldova le-a vorbit studenților despre scopul și valorile NATO, despre modul în care funcționează această organizație, cum se i-au decizii în interiorul aceștia și cum are loc cooperarea cu țările non-membre.

„NATO nu este o o organizație pur militară, este o organizație politico-militară. Este și politică deoarece promovează democrația, drepturile omului și statul de drept prin intermediu dialogului”, a menționat Kristina Baleisyte.

Totodată, Kristina Baleisyte le-a spus studenților care este scopul biroului NATO în Republica Moldova și după care principii funcționează cooperarea NATO – Moldova.

„Scopul biroului NATO în Moldova este cooperarea și dialogul. Principiile cooperării dintre NATO și Moldova sunt trei la număr: (1) respectarea independenții, neutralității și integrității teritoriale. Republica Moldova nu are intenția de a se alătura la NATO și noi respectăm această decizie. (2) O abordare bazată pe cererea Moldovei, în funcție de necesitățile țării. (3) Chiar dacă sunt susținute de NATO, acțiunile sunt implementate de reprezentanți din Moldova”, a explicat Baleisyte.

#Bunele practici preluate de către Lituania pe dimensiunea cooperării cu NATO

La eveniment a fost prezent și Andrej Didenko, Ministru Consilier, Ambasada Lituaniei la Chișinău. Acesta le-a vorbit studenților despre bunele practici preluate de către Lituania pe dimensiunea cooperării cu NATO.

Andrej Didenko a subliniat importanța securității, explicând-o prin exemple istorice. De asemenea, acesta a făcut o paralelă dintre Moldova și țara sa de origine, unde, de asemenea, în societate puteau fi întâlnite stereotipurile care se întâlnesc la noi, din cauza propagandei și a dezinformării.

Acest subiect a trezit un interes aparte în rândul studenților, care au venit cu un șir de întrebări către ministru consilier despre practicile din țara sa de origine.

#Proiectele implementate în Moldova

De asemenea, studenții au aflat despre Programul „Știință pentru Pace” care se implementează în Moldova, datorită cooperării cu NATO. Acțiunile din cadrul acestui Program au fost prezentate de către Octavian Carter, Coordonator de Programe, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova.

„Noi cooperăm cu NATO prin proiecte, prin instruiri și prin participare la workshopuri și ateliere, care ne sunt destinate nouă. De exemplu, oamenii din sfera a cercetării din Moldova au beneficiat de 30 de proiecte, în valoare de 2,1 milioane de euro, de asemenea, au participat la 160 de activități în calitate de experți”, a menționat Octavian Carter.

Octavian le-a prezentat studenților varietatea largă a domeniilor de cooperare, precum chimie, biologie, matematică, TIC, securitatea mediului și altele.

Unul dintre proiectele care a atras atenția studenților a fost legat de achiziționarea de către Republica Moldova, cu suportul NATO, a unui laborator mobil pentru identificarea și prevenirea răspândirii bolii antrax în rândul populației.

„Noi am beneficiat de suportul NATO pentru crearea unui laborator mobil, ca să fim pregătiți în cazul în care apare un focar în țară. Acesta este echipat tehnologic pentru prelevarea probelor. De asemenea, au fost instruiți specialiști pentru acest laborator”, a explicat Octavian Carter.

#NATO în cifre

Adrian Baluțel, Expert Asociat, Institutul pentru Politici și Reforme Europene a venit în fața studenților cu o prezentare de grafice, extrase din raportul anual NATO. Acesta le-a explicat tinerilor cum se formează bugetul în această organizație și cum se repartizează resursele financiare.

Lecția publică a fost încheiată cu un quiz, unde studenții au răspuns la întrebări legate de NATO, iar cei mai activi s-au ales și cu premii speciale.

#Impresiile studenților

Cel important lucru pentru tineri, totuși, a fost informația pe care au reușit să o acumuleze.

„Am aflat foarte multe informații noi, mai ales ceea ce ține de Republica Moldova. Mi-a plăcut foarte mult informația despre laboratorul mobil, o să caut pe internet mai multe informați despre acest subiect.

Aceste lecții sunt utile atât pentru dezvoltarea personală, cât și profesională. Chiar dacă eu în calitate de psiholog nu voi avea nevoie de anumite aspecte a organizație NATO, este important să știu aceste informații pentru cunoștințe generale”, ne-a spus Gabriela, specialitatea psihologie, anul II.

Pe lângă studenții din cadrul universității, la eveniment au fost prezenți și câțiva elevi ai unei școli profesionale din Bălți, care au fost interesați să afle mai multe despre NATO direct de la experți.

„Un profesor ne-a anunțat că va fi așa un eveniment la universitate și mi-a fost interesant. Astfel de evenimente sunt destul de utile pentru noi, fiind că aflăm lucruri despre care nu auzim în societate. Am aflat multe despre NATO, la TV nu ni se comunică această informație, aici, însă, ne-au explicat destul de clar ce este NATO, cu ce se ocupă, câte țări sunt implicate, dar și alte detalii”, ne-a spus Mihai Cărbune, elev la școala profesională nr. 4 din mun. Bălți.

În cadrul proiectului „Tineri pentru NATO” vor fi organizate încă două lecții publice de acest gen în universitățile din întreaga țară, dar și alte activități dedicate tinerilor din Republica Moldova. Scopul proiectului este informarea tinerilor cu privire la misiunea și activitățile #NATO, cât și principalele realizări și provocări pe dimensiunea cooperării dintre Republica Moldova și NATO.

Proiectul „Tineri pentru NATO – @70 Ani de Pace și Securitate în Europa” se desfășoară în perioada 1 martie – 30 iunie 2019 și este implementat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova și portalul Diez.md.


Lasă mesajul tău

Contacte

Str. București 90, of. 20,
Chișinău, Republica Moldova, MD-2001

Telefon: +373 22 788 978;
+373 22 788 986; +373 22 788 989
Email: [email protected]
Web: www.ipre.md

Abonare

The Action Tank!